"Демократична България": Според ЕК рестартът на АЕЦ "Белене" е нов проект

Източник: БГНЕС

Европейската комисия е казала, че "възобновяването на проекта АЕЦ "Белене" представлява нов проект по смисъла на чл. 41 от Договора за Евратом", което означава, че тя ще изготвя и ново становище за съответствие на проекта с правилата на ЕС. Това твърди в своя официална позиция "Демократична България", позовавайки се на евродепутата от квотата на Реформаторския блок Светослав Малинов.

В средата на юни Малинов изпрати въпроси до Брюксел относно проекта "Белене". Сега вече има отговори - именно по смисъла на Договора за Евратом, казват от "Демократична България". Европейското законодателство е изменено след аварията във Фукушима, за да се осигури по-високо ниво на ядрена безопасност и по-специално що се отнася до оценката на природните опасности, включително земетресения, посочили от Брюксел какви са основанията сегашното "Белене" да се счита за нов проект.

"Това означава на практика, че новите инвеститори, които правителството търси в момента, ще трябва да се съгласят да влязат в проект, който няма понастоящем одобрението от Европейската комисия и тепърва ще трябва да се оценява по строгите европейски критерии след Фукушима. Няма инвеститор, който да се съгласи на тази авантюра. АЕЦ "Белене" никога няма да бъде построена, но възможността да бъдат откраднати нови пари от българите все още остава. АЕЦ "Белене" е мъртва. Защо ГЕРБ отказва да я погребе?", заяви Светослав Малинов.

Новината идва точно в деня, в който енергийният министър Теменужка Петкова трябва да се яви в парламента и "да представи информация във връзка с Процедура по избор на стратегически инвеститор/и за изграждането на АЕЦ "Белене" и възможности за структуриране на проекта. В началото на ноември, 7 дни след крайния срок, Петкова обяви, че процедурата е завършена като рамка и има 9 етапа, а стратегически инвеститор ще бъде избран 1 година след старта на първия етап. Покани за участие щели да бъдат изпратени, след като решението официално излезе в държавния вестник на ЕС. Покана ще бъде изпратена и до конструктора на атомната централа "Росатом", уточни енергийният министър.

Припомняме, че съгласно експертен доклад на БАН ако "Белене" е по-скъпа от 10,5 млрд. евро, то тя при всички случаи ще е икономически неизгодна.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.