"Енерго-про" има да си прибира 10 млн. лева от държавни и общински дружества

Източник: БГНЕС

Енергоразпределителното дружество "Енерго-про" съобщи, че има да си събира 10 млн. лева дългове от страна на "значими държавни и общински дружества". Става въпрос за неплатени доставки на ток, предаде Actualno.com.

Не бяха уточнени абсолютно всички длъжници, но стана ясно, че най-проблемни за момента са ВиК дружества. Заради дълг от 3 млн. лева от днес, 10 декември, без ток е административната сграда на ВиК-Меден кладенец в град Кубрат, но продължават преговорите с водното дружество и ЕРП-то се надява до месец да бъде постигнато споразумение.

Председателят на УС на "Енерго-про Варна" ЕАД Ангел Ангелов съобщи, че в подобна ситуация е и ВиК-Добрич. "Надявам се там да не се стига до ситуацията във ВиК-Меден кладенец и скоро да постигнем споразумение", каза той. Ангелов поясни, че причината за предприетите мерки е решението от 1 януари ВиК дружествата от района да преминат към ВиК асоциацията на Дунав-Разград като съответните им дългове може да станат несъбираеми.

Според закона активите на ВиК-тата преминават към съответната асоциация, в която влизат, но не и пасивите, твърдят от "Енерго-про". В случая пасивите остават във ВиК-Меден кладенец. Енерго-про предлага на общината на Кубрат да стане гарант на дълга и да бъде сключено споразумение за неговото разсрочване.

Още подробности по темата прочетете ТУК.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.