"Еврохолд" иска да създаде балканска енергийна група около ЧЕЗ


"Еврохолд" иска да създаде балканска енергийна група около ЧЕЗ
Снимка: Eurohold

3178

Придобиването на активите на ЧЕЗ в България е първата крачка на "Еврохолд България" в енергийния бизнес, но със сигурност няма да е последната. Най-големият публичен холдинг у нас си е поставил за цел изграждането на група от енергийни компании на Балканите, с която да се превърне в сериозен регионален играч в сектора. Това разкриха три от водещите фигури в холдинга – Асен Христов, Кирил Бошов и Васил Стефанов по време на среща с журналисти.

"Нямаме никакво намерение да се ограничаваме само в България. Ако в региона се продават други енергоразпределителни дружества, с удоволствие ще участваме, за да консолидираме регионален холдинг около дружеството в България. Това би било от полза за всички", каза председателят на надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов.

"Еврохолд" вече подписа договор за покупката на ЧЕЗ – сделката е за 335 млн. евро, като холдингът ще покрие и дълговете на придобитите дружества. От компанията очакват в следващите месеци да получат необходимите регулаторни одобрения от КЗК и КЕВР и покупката да бъде приключена до края на 2019 г.

Придобиването ще бъде финансирано със собствен и заемен капитал – над 300 млн. евро ще дойдат като синдикиран заем от 2 големи банки – германската Deutsche Bank и японската Nomura, а останалите 80 млн. евро ще бъдат осигурени от увеличаването на капитала на холдинга. Лихвата по заема вероятно ще бъде 3-4%, а срокът му – 4 или 5 години. Благодарение на сделката холдингът очаква да повиши годишния си оборот до над 1.5 млрд. евро, а активите – до над 3 млрд. лева.

"Еврохолд" ще развива енергийния си бизнес у нас, продължавайки и доразвивайки инвестиционната програма на ЧЕЗ. Ще се стреми да намали техническите загуби и да подобри качеството на услугите, без да разчита на големи увеличения на цената на тока.

"Чpeз тaзи cдeлĸa в Бългapия щe влeзe чyждecтpaнeн ĸaпитaл в paзмep нa oĸoлo 400 млн. eвpo", посочи пpeдceдaтeлят нa Упpaвитeлния cъвeт нa холдинга Kиpил Бoшoв.

"Еврохолд" се насочва към енергийната компания, тъй като акционерите и инвеститорите му се интересуват от регулирани бизнеси, защото ги смятат за по-сигурни и разчитат на гарантиран пазар. Дружеството наблюдава процеса за продажбата на активите на ЧЕЗ в България от около година и половина, а от последните месеци на 2018 г. е пряк участник в надпреварата.

Холдингът е достатъчно голям, за да си позволи покупка като тази на ЧЕЗ – тя е съизмерима с инвестициите, които прави. Дружеството има опит в създаването на успешни екипи в различни видове бизнес (застрахователен, банков, автомобилен). То има добра международна репутация, успешно работи с банките и има ниска задлъжнялост – около 50% от капитала и активите му. С увеличението на капитала, дълговете на холдинга ще спаднат под 30%.

"Имаме достъп до пари. Ако някое от дружествата има нужда финансов ресурс, ние веднага можем да му го осигурим", каза Христов.

Холдингът е много по-голям и финансово обезпечен от предишния кандидат – "Инерком" на Гинка Върбакова. "Предишният купувач се препъна, защото не можеше да премине процедурата по одобрение (на финансирането) в която и да е банка. Твърде малки и неизвестни са, а развитието на ситуацията показа, че са се надценили", каза Христов.

"Еврохолд" смята да продаде автомобилния си бизнес, който развива успешно над 15 години, и да се насочи към по-печеливши начинания. "Ако се отвори възможност и получим добра цена, ще излезем от него. Но няма да продаваме на всяка цена", категорични са от холдинга.

При стартирането на този бизнес преди 15 години оборотът е бил 20-30 млн. лева, а днес е 280 млн. лева – 10 пъти повече, така че моментът за продажбата е идеален. Холдингът вече преговаря с потенциални купувачи.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички