"Еврохолд" купува ЧЕЗ с финансиране от три банки


"Еврохолд" купува ЧЕЗ с финансиране от три банки
Снимка: Eurohold

3469

„Еврохолд“ ще използва финансиране от три западни банки за придобиването на българските активи на ЧЕЗ. Това съобщи ръководителят на холдинга Асен Христов в интервю за „Лидове новини“, предаде БНР.

Журналистът на чешкото издание Ондрей Кутник е бил в България заедно с колеги от други чешки медии на посещение, организирано заради сделката.

В интервюто за „Лидове новини“, председателят на Надзорния съвет на „Еврохолд“ Асен Христов обяснява, че са водени разговори със седем банки, пет от които са изразили готовност да финансират покупката на българските активи на ЧЕЗ. Избрани са три от тези банки, които са западни и са в топ 10.

От публикацията става ясно, че „Еврохолд“ възнамерява да използва одиторските услуги на „Грант Торнтон“, както и експертизата на руската „Ренесанс Кепитъл“. Христов обаче подчертава, че тя няма да участва с финансиране в сделката.

Интервюто е озаглавено с цитат от Асен Христов: „Политиците стрелят по ЧЕЗ“, а материалът репортажно - как от високия етаж от офиса си Христов вижда София на дланта си, а в активите му липсва единствено ЧЕЗ. Христов е представен като един от най-влиятелните бизнесмени, който има близки познанства в политическите кръгове. Попитан дали познава Цветан Цветанов, Христов подчертава, че го е срещал преди години, но познава много хора, което не означава, че се вижда с тях.

Кутник отбелязва, че целият борд на директорите на „Еврохолд“ не са пропускали възможност да подчертаят, че при тази сделка „няма руски пари и руско влияние“.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички