"Газпром" е увеличила доставките на синьо гориво за България

Източник: Getty Images/Guliver

Руският енергиен гигант "Газпром" е увеличил доставките на природен газ за страните от Югоизточна Европа, предаде ТАСС.

Данните на компанията за България са за увеличение от 2,1% до 3,18 млрд. куб. метра през 2016 година.

Това обаче е едно от най-слабите увеличения, които "Газпром" записва за държавите от региона. Доставките за Румъния растат над осем пъти до 1,48 млрд. куб. метра, а за Гърция - с 35% до 2,68 млрд. куб. метра.

От посочените данни обаче пък е видно, че България е един от големите пазари на "Газпром" на Балканите. Доставките за Сърбия са едва 1,75 млрд. куб. метра, за Македония - 0,21 млрд. куб. метра, а за Хърватия - 0,76 млрд. куб. метра.

Голям потенциален потребител на газ от "Турски поток" е Италия. Доставките в страната през 2016 година са в обем от 24,7 млрд. куб. метра, което е увеличение от 1,1%.

България може да разчита основно на доставките от "Газпром" за покриване на потреблението на газ. Някои от държавите на Балканите имат достъп и до алтернативни доставки. Румъния например има собствен добив, а Гърция има достъп до терминалите за втечнен газ и връзка с газовата мрежа на Турция.

От "Газпром" посочват, че увеличението на доставките в региона показва, че проектът "Турски поток" е важен за обезпечаването на енергийните нужди на тези държави.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.