"Газпром" няма да иска обезщетение от България за "Южен поток"


"Газпром" няма да иска обезщетение от България за "Южен поток"
Снимка:

2570

Руската "Газпром" се ангажира да не иска обезщетения от българските си партньори заради прекратяването на проекта. Това стана ясно в понеделник от съобщение на Европейската комисия.

Русия ще промени договорите си със страната ни за доставка на природен газ, за да избегне глоба от ЕС по обвинения в монопол. Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер определи като задоволителни предложенията на руската държавна компания "Газпром", които могат да доведат до извънсъдебно споразумение.

Сред тях има обещание за прозрачни доставни цени на синьото гориво за България и отказ от финансови претенции заради прекратяването проекта за газопровода "Южен поток".

""Газпром" ще доставя газ до България и до Балтийските държави на фиксирана, прозрачна тарифа. Клиенти от Унгария, Полша и Словакия ще могат да препродават руски газ на България и ще могат да търсят нови бизнес възможности още преди да има налична инфраструктура за пренос на газ. Това решава нашите опасения относно конкуренцията – и разбира се, е от полза за България. Освен това "Газпром" ще премахне клаузите от договорите, които ще улеснят газовите връзки между България и нейните съседи, по-конкретно – Гърция", заяви Вестагер.

Окончателното решение по обвиненията в монопол Брюксел ще вземе след 4 май. Дотогава потребителите и засегнатите страни на пазара на търговия с природен газ ще имат право да изкажат своето мнение по предложенията на "Газпром" за споразумение.

Руската газова компания е доминиращият доставчик на газ за страните от Централна и Източна Европа. Според заключение на ЕК от април 2015 г. „Газпром” ограничава конкуренцията в осем страни членки – България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия, и злоупотребявала с господстващо положение на пазара в Централна и Източна Европа.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички