"Газпром" съди ЕС заради спънките пред "Северен поток 2"

Газпром съди ЕС заради спънките пред Северен поток 2
Източник: Nord Stream 2

Операторът на проекта за газопровод "Северен поток 2" - компанията Nord Stream 2, дъщерна на енергийния гигант "Газпром" - започна арбитражно производство срещу Европейския съюз заради поправките в Газовата директива, които не съответстват на Енергийната харта. Това съобщи пред ТАСС говорителят на компанията Йенс Мюлер.

Мюлер уточни, че директивата за внасяне на промени дискриминира инвестициите на Nord Stream 2, което представлява нарушаване на ангажиментите на ЕС по член 10 (1), който задължава да не се приемат такива дискриминационни действия. Освен това по думите му това е нарушение на ангажиментите на ЕС за създаване на справедливи и равни условия.

През април 2019 г. Nord Stream 2 информира Европейската комисия за спора въз основа на Договора за Енергийната харта относно промените в Газовата директива. През юни се състоя среща на представители на ЕК и компанията но споразумение не беше постигнато. Затова Nord Stream 2 реши да поиска арбитражният съд да определи, че ЕС нарушава своите ангажименти по международното право в съответствие с Договора към Енергийната харта, както и да задължи ЕС да отстрани нарушенията. Уведомление за арбитража е връчено на 26 септември 2019 г., съобщи компанията.

Nord Stream 2 изпрати през април писмо до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, в което иска от ЕС официално потвърждение, че на основание обновената Газова директива спрямо "Северен поток 2" ще се прилагат условия, не по-лоши отколкото към други подобни газопроводи, доставящи газ в ЕС, инвестициите в които са били направени дълго време преди приемането на поправките в директивата.

През април ЕС одобри поправките на Газовата директива, отнасящи се до функционирането на морските газопроводи и следователно - прилагащи се към "Северен поток 2". Съгласно документа към новите и действащите морски газопроводи от трети страни в ЕС ще се прилагат правила, които вече действат при сухоземните тръбопроводи. По-специално става въпрос за т.нар. "анбандлинг" - добиващата компания не бива да притежава тръбопроводите, по които доставя газ. Правилата на ЕС освен това предвиждат достъп на трети страни до газопровода, недискириминационно ценообразуване и прозрачност.

Решението за арбитражното дело идва само седмица, след като Дания премахна и последната бариера пред пълното изграждане на газопровода, като позволи той да мине през нейните териториални води. Докато се чакаше това разрешение, строителството продължи и към момента вече са изградени 80% от мощностите на газопровода и строителните работи се извършват по график.

"Северен поток 2" трябва да удвои годишния капацитет на съществуващия и в момента "Северен поток" като осигури още 55 млрд. куб. метра газ. Тръбата трябва да мине през териториалните води на Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.