"Инвестбанк" официално е избрана за купувач на дъщерната банка на КТБ


"Инвестбанк" официално е избрана за купувач на дъщерната банка на КТБ
Снимка: БГНЕС

4857

"Инвестбанк" е избрана за купувач на търговска банка "Виктория". Това става ясно от съобщение на интернет страницата на собственика на продаваната банка - фалиралата КТБ.

В него се казва, че едновременно ще бъде направено прехвърлянето и получаването на договорената цена за 100% от капитала на "Виктория" и депозита, който има банката към КТБ, която е неин собственик.

По данните от отчета на "Виктория" в БНБ към края на миналата година той е около 85 млн. лв. Не е посочена договорената цена.

Пише, че купувачът е поел задължение за пълно погасяване на експозицията на КТБ към ТБ "Виктория" заедно с дължимите лихви към датата на приключване на сделката. Освен това очаква да отчете печалба от 2.8 млн. лв. за масата на несъстоятелността, след като се отчетат "погасените в резултат от оперативната дейност на ТБ "Виктория" краткосрочни и дългосрочни задължения в периода от 2015 г. до датата на подписване на рамковия договор, както и постигнатата цена на продаваната съвкупност от финансови активи".

Самата цена обаче не става ясна и с наличната публично информация няма как да се изчисли.

В случая е съществено е как ще се структурира изплащането на депозита към КТБ, тъй като това ще е основният приход от сделката за КТБ и съответно средства от масата на несъстоятелността за удовлетворяване на кредиторите. От съобщението не става ясно дали това ще стане накуп или разсрочено и ако е второто - за какъв период.

Допълва се, че купувачът е поел ангажимент за пълно погасяване на задълженията на банка "Виктория" заедно с лихвите към датата на приключване на сделката.

След приключването на сделката ще бъде възстановена напълно инвестицията на КТБ за банка "Виктория" и дори ще бъде формирана положителна печалба в размер на 2,8 млн. лева.

Общата цена на сделката не се споменава.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички