"Марица-изток" е в топ 10 на най-големите замърсители в Европа

Източник: КонтурГлобал Марица Изток 3

Комплексът "Марица-изток" е сред десетте най-големи замърсители в Европа, показват данни на Европейската комисия, цитирани от BBC. Той се намира на осмо място. Останалите в негативната класация също са въглищни електроцентрали с едно изключение - нискотарифната авиокомпания Ryanair.

На първата позиция е ТЕЦ "Белхатов" в Полша с близо 40 мегатона емисии. Следват я "Нойрат" и "Нидераусем" в Германия. На четвърто място е "Яншвалде", зад нея - "Вайсвайлер", "Шварце Пумпе" и "Липендорф" също в Германия. Осма е "Марица-изток", девета - немската "Боксберг верк 4" и на десето място е Ryanair.

Замърсяването от авиокомпании се увеличило с две трети от 2005 г. насам и прогнозите сочат, че ще продължи да расте, тъй като полетите стават по-достъпни и съответно повече хора ги ползват.

През 2018 г. въглеродните емисии, изхвърлени от самолети на Ryanair, са се повишили с 6,9%, което не пречи на компанията да продължава да твърди, че е "най-зелената и чиста авиолиния".

По-рано днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова проведе среща с представители на синдикатите, като темата беше именно ТЕЦ "Марица-изток 2". По думите на Петкова краткосрочните мерки за стабилизирането на централата са изпълнени.

Възможността да бъде капитализиран дългът на ТЕЦ „Марица-изток 2“ е обсъдена с Главна дирекция „Конкуренция“ в Европейската комисия, информира още тя. Очаква се крайното решение за увеличаване на капитала на централата да бъде взето до средата на годината.

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.