"Обединени патриоти" предлагат 10 г. давност за неизплатени кредити от 150 000 лв.

Обединени патриоти предлагат 10 г. давност за неизплатени кредити от 150 000 лв.
Източник: iStock/Guliver

Обединени патриоти (ОП) внасят нов Закон за защита при свръхзадлъжнялост на физически лица, предаде БГНЕС.

Лидерът на Атака Волен Сидеров уточни, че става дума за така наречения частен фалит. "С този закон защитаваме интереса на обикновения човек, на физическото лице, което при задлъжнялост, да не може ограбвано повече от някакви рамки. Да бъде в рамките на това, което дължи. Правим защитна фигура, с която човек, който има дългове, да не бъде преследван до края на живота си заради тях", каза още Сидеров.

Това е поредна стъпка на ОП за премахване на фигурата на вечния длъжник. В предложенията за промяна на ГПК, които внесохме, въвеждаме абсолютна давност от 10 години за всички видове задължения, обясни Искрен Веселинов от ОП.

БНБ: Банките трябва да адаптират бизнес моделите си към икономическия растеж

Много от кредитните институции в България са изправени пред предизвикателството да адаптират бизнес модела си към и...

"Това беше подкрепено на първо четене в пленарна зала и очакваме да бъде подкрепено и на второ. Като продължение на тази тема решаващо въпроса е предложението на нов закон за защита при свръхзадлъжнялост на физически лица. Имаше подобно предложение, внесено миналия мандат, което не стигна до пленарна зала. България е една от трите европейски държави, които нямат такъв закон", посочи Веселинов.

От хипотезата се изключва защита на недобросъвестни лица, извършили престъпления или административни нарушения, благодарение, на които се е получило задължението. "За да се позове на тази защита човекът трябва да е работил поне три от последните пет години. Защитата, която предвижда настоящият законопроект е за срок от 10 години. От този момент ще спрат да текат всички наказателни лихви и неустойки, които биха могли да бъдат предявени от кредиторите", разясни Искрен Веселинов.

Такса смет - хем по-висока, хем с повече бюрокрация

По-малко от година ще има всеки собственик на жилище, за да декларира колко души обитават съответния имот. Това тр...

"Разтоварваме длъжника от лавинообразно нарастване на дълга. Сега едно лице, което например е закупило апартамент и на третата година след като е плащало само реално лихви, главницата не е намаляла, на третата година от обслужването на кредита, ако то остане без работа, в един момент ще дължи много повече отколкото е взело, въпреки, че три или четири години е плащало. Този законопроект регулира това", поясни депутатът от ОП.

"Въвели сме горна граница от 150 000 лв. за кредитите, които по този начин ще могат да бъдат погасени. Смятаме, че това е сумата, нужна за покупка на средноголям апартамент. Това е защита на средния българин, а не на кредитния милионер. Публичните вземания остават дължими", каза още Веселинов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 1

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.
  • ckpiz.info

    ckpiz.info
    Продам неликвиды заводов ижевска http://ckpiz.info/page/prodam-nelikvidi-zavodov-ijevska/ .