"Революция": Турция ще прави електромобили


"Революция": Турция ще прави електромобили
Снимка: iStock

7430

Турция ще вложи 3 млрд. долара в разработката на собствен електромобил, който "без никакви усилия ще се справи с международната конкуренция", увери министърът на индустрията. Прототипът ще бъде представен през декември, пише Deutsche Welle.

Прототипът на новия турски електромобил предстои да бъде показан още през декември, обяви министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк, цитиран от Handelsblatt.

"Надяваме се през декември да можем да покажем първия произведен у нас модел", каза министърът и добави, че става дума за изключително важно достижение. По думите на Варанк, Турция ще бъде първата страна в региона, която е в състояние да произвежда такива автомобили.

Много препятствия, но и огромен потенциал

Насред тежката икономическа ситуация, в която се намира в момента, Турция иска да поеме пионерска роля в развитието на модерни средства за придвижване, пише в тази връзка Handelsblatt. Според изданието, това е инвестиция с много препятствия - но и с огромен потенциал.

Току-що станаха известни и първите детайли по проекта: ще бъдат разработени три различни модела, които ще бъдат сглобявани на базата на пет платформи - от лимузина до SUV. Електромобилът ще изминава по 500 км с едно зареждане. Предвижда се масовото производство да започне в края на 2022 г.

В разработката на проекта участват 5 турски фирми, обединени в консорциум, които ще вложат общо около 3 млрд. долара. "Искаме да ускорим процеса", увери Варанк и похвали президента Ердоган, че го е тласнал напред.

Made in Turkey

Проектът за турски електромобил е част от инициатива на правителството в Анкара, която има за цел да подсили местната индустрия, а турската икономика да стане по-малко зависима от скъпия внос.

"Гледаме на това не само като на автомобилен проект. Това е технологичен проект, който ще промени цялото автомобилно производство в страната и ще засили конкурентоспособносттта на местната автомобилна индустрия", заяви министър Варанк и обеща, че турският електромобил "без никакви усилия ще се справи с международната конкуренция".

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички