"Росатом" потвърди, че е получила парите за "Белене"


"Росатом" потвърди, че е получила парите за "Белене"
Снимка:

3072

Руската компания „Росатом“ потвърди, че е получила парите в размер на 601,6 млн. евро от българската НЕК за дълга по АЕЦ „Белене“.

„На 9 декември 2016 г. Националната електрическа компания на България погаси изцяло задълженията си пред руската „Атомстройекспорт“ в рамките на изпълнение на решение на Арбитражния съд при Международната търговска палата в Женева по проекта АЕЦ „Белене“, съобщиха от „Росатом“, цитирани от ТАСС и БГНЕС.

„Руската страна е удовлетворена от изпълнението на ангажиментите на НЕК ЕАД по изплащането на дълга“, се казва още в съобщението на корпорацията.

Днес изпълняващата длъжността министър на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че НЕК е превела сумата от 601,6 млн. евро по сметките на руската компания „Атомстройекспорт“.

В края на октомври България и Русия постигнаха споразумение за изплащането на пълната сума по дълга на „Атомстройекспорт“ до 25 декември тази година. При пълното погасяване на задължението до 15 декември руската компания се съгласи да се откаже от процент по дълга, което би трябвало да е в размер на 23,8 млн. евро.

През юни тази година Арбитражният съд към Международната търговска палата в Женева отсъди в полза на „Атомстройекспорт“ в спора му с НЕК за проекта АЕЦ „Белене“. Съдът разпореди руската компания да бъде компенсирана заради прекратяване на реализирането на проекта.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички