"Северен поток 2" навлече остри критики на Меркел


"Северен поток 2" навлече остри критики на Меркел
Снимка: Getty images/Guliver

2667

Германският канцлер Ангела Меркел е подложена на ураган от критики заради нейното одобрение зе реализиране на проекта за газопровод „Северен поток 2“, пише британският в. Times.

Този газопровод на стойност 9,5 млрд. евро ще удвои доставките на руски газ в германия по дъното на Балтийско море, при което ще ограничи доставките през територията на Украйна.

Съседи и съюзници на Германия като Великобритания, Полша балтийските страни и САЩ обвиняват Меркел, че в своята политика „интересите на Германия на първо място“ ще постави цяла Западна Европа в зависимост от Русия.

Близо 90 членове на Европарламента и на Бундестага се обърнаха към Меркел с официална молба да преразгледа решението си за „Северен поток 2“.

Недалновидно и опасно е да се дава на Русия инструмент за натиск върху Европа.

„Вашето правителство, госпожо канцлер, вбива клин между членовете на ЕС, в момент, когато Евросъюзът се нуждае като никога от сплотеност“, се казва в открито писмо до Ангела Меркел.

„Европа не може да си позволи това. Германия също. Неотдавнашният горчив опит на Великобритания, пострадала от намесата на Русия, широко показа доколко е важна солидарността, възможността да се разчита на партньорите“, продължават парламентаристите.

В. Times припомня, че в настоящия момент руският газ представлява едва 8% от цялото потребление в Германия, но след завършването на строителството на „Северен поток 2“ руското синьо гориво практически ще бъде половината от внасяното в страната. А това вече поставя Берлин в директна зависимост от Кремъл.

Строителството на този газопровод беше одобрено от предшественика на Меркел Герхард Шрьодер, който сега е приятел на Владимир Путин. След като напусна канцлерския пост, Шрьодер оглави борда на директорите на компанията, реализираща проекта и, според някои данни, получава за това годишна заплата от 250 000 евро. Сега за такава работа в „Роснефт“ на Шрьодер плащат 300 000 евро.

Едва ли Меркел, след оттеглянето си от поста през 2021 г., за което свое намерение тя съобщи, има намерение да се включи в руските държавни структури.

Доналд Тръмп не толкова отдавна я нарече заложница на руските интереси и сега и европарламентаристи са готови да констатират това.

Въпросът е защо ѝ е нужно това?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички