"Спаси София" предлага нови седем спирки на градския транспорт


"Спаси София" предлага нови седем спирки на градския транспорт
Снимка: Actualno.com

2692

Гражданската организация "Спаси София" внесе в Столичната община предложение за обособяване на седем нови спирки на градския транспорт, които да подобрят транспортното обслужване в столицата.

Сред предложените промени са обособяването на трамвайни спирки по ул. Алабин в близост до пешеходната зона по бул. Витоша с цел по-удобното ѝ обслужване, както и нови тролейбусни спирки до изходите на метростанция “СУ Св. Кл. Охридски”. От Спаси София предлагат също и нова трамвайна в близост до централната автогара, което пък значително ще улесни пътуващите с багаж.

"Въпреки че София продължава да расте, столичният градски транспорт е изправен пред сериозни предизвикателства заради неравната конкуренция с личните автомобили като удобство и време за пътуване. Често прекачванията между отделните линии са неудобни, отнемат доста време и изискват значително ходене пеша", констатират от Спаси София и допълват, че част от проблемите са лесно решими.

Новите спирки ще се намират на места, където има достатъчно пространство за тяхното разполагане, без това да пречи на пешеходците. Те ще улеснят прекачването между отделните линии и видове градски транспорт, правейки го по-функционален и предпочитан. От организацията отбелязват, че обслужването значително ще се подобри, тъй като ще се попълнят празнини в транспортната мрежа, надхвърлящи понякога над 2-3 пъти наложеното като приемливо пешеходно разстояние между спирките на наземния градски транспорт.

"Разстоянията между две последователни спирки на наземните линии в София често варират между 600 и 1000 метра, което представлява проблем за много граждани и прави градския транспорт още по-непривлекателен", твърди Гергин Борисов от организацията. Като пример той посочва бул. Св. Наум, където разстоянието между автобусните спирки при метростанция "Европейски съюз" и Семинарията е над километър, при това в район със сериозен наклон и гъсто застрояване, какъвто е Лозенец. Именно затова е предложена нова автобусна спирка при ул. Милин камък.

"Необходимо е желание от страна на Столичната община за непрекъснати подобрения на градския транспорт на София и за тази цел не са нужни много средства или продължителни реконструкции", казва Андрей Зографски. Затова от Спаси София очакват представителите на ЦГМ и зам.-кметът по транспорт г-н Евгени Крусев, да разгледат предложенията и да пристъпят към тяхната реализация още през това лято.

"Това ще изпрати ясен сигнал, че отговорните общински институции реално работят за реформи и подобрения в градския транспорт, така че качеството на живот и ползването на обществения транспорт да се повишат", завършват от организацията.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички