"Твърд" Brexit може да лиши паунда от статута му на световна резервна валута


"Твърд" Brexit може да лиши паунда от статута му на световна резервна валута
Снимка: Pixabay

2915

Великобритания рискува да направи неправилен прочит на политическия пейзаж в Европа. Британската лира е изправена пред опасността да загуби статута си на една от основните световни резервни валути, ако властите в Лондон не успеят да осигурят пълен достъп до единния европейски пазар след Brexit, предупреди кредитната агенция Standard and Poor's.

Оттам посочват, че британското правителство навлиза в "опасни води" в преговорите с ЕС и рискува да навреди сериозно на бъдещата траектория на икономически растеж на Великобритания, което може да има дългосрочни последици както за профила на дълга, така и на кредитоспособността на страната.

S&P's се опасява, че загубата на безпрепятствен достъп до европейския единен пазар (известен като "твърд" Brexit) ще има непредвидими последствия за бизнеса, но поне досега правителството не показва загриженост по този важен въпрос, съобщава БНР.

Рави Батиа, който е директор на агенцията, отговарящ за кредитен рейтинг на Великобритания каза: "Изглежда, че гледната точка на британските власти е следната: Ние сме една голяма и значима икономика, европейците изнасят много за нас, така че те трябва да ни дадат това, което ние желаем. Но дали това наистина е вярно? Повечето отделни страни - членки на ЕС обаче не изнасят толкова много стоки и услуги за Великобритания и поради това вече се вижда втвърдяване на отношението преди старта на преговорния процес за Brexit." 

Батиа също така каза, че Великобритания има ограничена възможност за самостоятелни инфраструктурни проекти и върви по доста тънка линия по отношение на бюджетната си политика. "Преди Brexit британските власти имаха политика на планирана фискална консолидация, но ние вече не сме сигурни, че ще видим това в бъдеще", допълни той.

"Ако те са склонни на по-големи фискални разходи, това ще помогне за стимулиране на икономическия растеж, но в същото време те ще трябва да финансират тези разходи, повишавайки по този начин дефицита и нивата на дълга, които вече са доста високи", предупреди Рави Батиа.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички