"Зелените" мерки не са причина за високите енергийни разходи на британските фирми


"Зелените" мерки не са причина за високите енергийни разходи на британските фирми
Снимка: Thinkstock/ Guliver

1717

Съветниците по въпроса за климатичните промени в британското правителство отхвърлиха твърденията, че „зелените мерки“ са причината за по-високите енергийни разходи на британските предприятия. Това пише The Financial Times, цитиран от "Фокус".

През последните осем години, благодарение на приетите мерки за борба с глобалното затопляне, въглеродните емисии са се съкратили, без това да оскъпи разходите за електроенергия на домакинствата в Обединеното кралство. Въпреки това, по неизвестни причини бизнесът плаща за електричество с близо 30% повече от предприятията в страни като Франция, въпреки сходните политики в областта на екологията.

„Искаме да знаем защо“, каза лорд Дебън, консервативният член на горната камара на парламента, който е начело на комисията по климатичните промени – орган, съветващ правителството как да постигне обвързващите страната стандарти в областта на вредните емисии.

„Цената, която бизнесът плаща за електричество, не е конкурентна в сравнение с останалата част от Европа и това не е в резултат от „зелените мерки“, заяви лордът и добави, че е бил „доста ядосан“, когато електроразпределителните дружества са опитали да твърдят обратното.

Според комисията по-големите сметки се дължат, до голяма степен, на по-високите цени електроенергията на едро, както и тези за пренос по мрежата. Въпреки това, точните причини все още не са напълно ясни и има нужда от допълнителни проучвания.

От 1990 г. досега, вредните емисии, изхвърляни от Обединеното кралство са се съкратили с 38% на фона на нарасналия със 65% брутен вътрешен продукт. И все пак, някои предприятия от тежката индустрия твърдят, че мерките в областта на екологията са ги направили неконкурентноспосопбни.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички