"Зелените": Няма по-голяма корупционна схема от тази в енергетиката


"Зелените": Няма по-голяма корупционна схема от тази в енергетиката
Снимка: Getty Images / Guliver

3252

Замърсеният въздух в България убива 50 души на ден. Това стана ясно по време на пресконференция на "Зелените".

Данните бяха изнесени от члена на Националния съвет на партията - Георги Стефанов. По думите му в световен мащаб замърсеният въздух убива повече хора от тероризма. Според него лошите енергийни политики рефлектират директно върху нашето здраве. "Ако съпоставим загиналите от замърсения въздух с тези от войната по пътищата, ще разберем, че разликата е в полза на въздуха", добави Стефанов.

Бившият лидер на "Зелените" Борислав Сандов обясни, че никой не е изолиран от мръсния въздух и последиците му. "Можеш да си купиш чиста вода, но не можеш да си купиш въздух", обясни тезата си той.

Според партията върховото потребление на енергия тази година изкарало на бял свят един дългогодишен проблем, с който "Зелените" се борят - а именно остарелите мощности на старите централи, които, по думите им трябва да бъдат преструктурирани и закрити. "Зелените" считат, че няма по-голяма корупционна схема от секторите на енергетиката у нас.

От партията сериозно разкритикуваха Министерството на енергетиката, което не е провело информационна кампания за намаляване на потреблението на електроенергия по време на пиковите часове в най-студените дни. Припомняме, че България спря износа на електроенергия от 1 часа на 13 януари заради пиковото потребление на ток в студа. 

"Това можеше и да не се налага, ако някой беше казал на хората какво могат да направят, за да намалят потреблението на електроенергия по време на пиковите часове - от 18 до 20", каза още Георги Стефанов. "С добър маркетинг можем да постигнем намаление на консумацията на електроенергия", коментира той и добави, че спестената енергия е най-чистата енергия.

По думите му мерките за енергийна ефективност на всички нива в икономика трябва да отговаря на новите европейски критерии и тенденции, каквато била въведеният стандарт за енергийна пасивност на жилищните сгради. За публичните сгради той влиза в сила от тази година. "Това, което правим със санирането, щеше да е достойно, ако го бяхме направили преди 15 години", категоричен беше Стефанов.

Именно заради санирането според "Зелените" страната ни скоро ще бъде скастрена от Брюксел - заради докладваното изпълнение на енергия от възобновяеми източници от 16%. По думите им реално България изпълнява квотата си, но в тези 16% били включени дървата за огрев от 5% дял, които били счетени за "високоенергийна маса".

Относно целите пред партията за след предстоящите предсрочни избори, съпредседателят ѝ Зорица Георгиева обяви, че "Зелените" ще се борят за навлизане на възобновяемата енергия за битовите потребители, както и постигане на 10% биогорива в транспорта. На въпрос в каква конфигурация ще се явят "Зелените", Георгиева добави, че това ще стане съвсем скоро, но "няма да има изненади".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички