"Булгаргаз": По-евтиният газ ще повлияе на цените през есента и зимата


"Булгаргаз": По-евтиният газ ще повлияе на цените през есента и зимата
Снимка: БГНЕС

2376

Купеният наскоро на търг по-евтин природен газ ще повлияе на цените през есенно-зимния период. Това каза изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов пред БНР."

През следващото тримесечие ще бъде обявен нов търг за покупка на газ, по-евтин от този, който получаваме по дългосрочния договор с руската компания „Газпром експорт“, посочи още той:

„Планираме тези количества да бъдат нагнетени в газохранилището, да бъдат доставени през зимния период. Предполагам, че ще бъдат над 50 милиона кубични метра. Това са възможностите, към момента, за третото тримесечие. Също така стриктно изпълняваме и нашия договор с „Газпром експорт“. Съгласно договора „Булгаргаз“ има задължение да приема през летния период определени количества. В тази връзка ние ще закупим тези количества, които няма да доведат до нарушаване на договора с основния ни доставчик“.

Павлов заяви още, че няма да коментира информация от пресата за цената на купения газ, нито детайли около сделката.

„Булгаргаз“ има готовност да купи газ и чрез пряко договаряне, ако цената, която се предлага от търговеца, е по-ниска от доставната, тъй като това дава възможност крайната цена за потребителите да бъде по-ниска. Николай Павлов допълни още, че от юли се очаква синьото гориво да поевтинее с около процент. Но не се ангажира с прогноза как това ще се отрази на сметките на потребителите.

По повод заявеното желание от топлофикациите да искат увеличение в цената на топлоенергията Павлов коментира, че със сигурност цената на природния газ няма да окаже негативно влияние върху цената на топлинната енергия: „Всички наши усилия са насочени към намаляване цената на газа. Но тя е само един от факторите при формирането на цената на топлинната енергия“.

„Топлофикационните дружества на София, Плевен, Бургас, Враца са наши проблемни клиенти и „Булгаргаз“ следи много внимателно поведението им. Те имат затруднения с погасяването на своите задължения и това оказва влияние върху финансовата стабилност на дружеството, защото техните постъпления формират над 40% от паричния поток на нашата компания".

Просрочените задълженията на "Топлофикация София" са достигнали 126 милиона лева. Миналото лято се наложи Българският енергиен холдинг да изкупи дълга на столичното дружество от близо 100 милиона лева, за да може "Булгаргаз" да си плаща за доставката на гориво през зимата:

"Ръководството на "Топлофикация-София" е наясно, че като си заплаща задълженията за природен газ, гарантира не само своите доставки, но и доставките на всички останали клиенти. Имаме уверението им, че до края на месец юни техните задължения няма да надхвърлят 30 милиона лева, а до началото на отоплителния сезон всички задължения ще бъдат изчистени".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички