"Газпром" подготвя втората отсечка на "Турски поток"


"Газпром" подготвя втората отсечка на "Турски поток"
Снимка:

2568

"Газпром" в момента се занимава само с подготвителната работа в плитки води на втората отсечка на газопровода "Турски поток", каза пред ТАСС говорителят на руския холдинг Сергей Куприянов.

"По някаква причина никой не се интересува от втората отсечка. Сега там се провеждат подготвителни работи в плитки води”, посочи той.

По-рано "Ведомости" съобщи, че компанията е започнала полагането на втория участък тръби на "Турски поток". Според изданието, на дъното на Черно море са положени около 20-25 км тръби. Работата се извършва от екип на швейцарската компания „Олсийс”, която спечели търга за подводен монтаж на тръбите.

Руският министър на енергетиката Александър Новак съобщи на 10 юли, че "Газпром" вече е поставил около 50 километра от първата отсечка на газопровода по дъното на Черно море. Той добави още, че в близко бъдеще Русия ще получи документи от турските колеги за изходната точка на газопровода на сушата в Турция, както и за оценката на въздействието на строителството върху околната среда.

На 7 май руската „Газпром“ започна строителството на морския участък на проекта, който ще минава по дъното на Черно море, ще излиза в европейската част от територията на Турция и ще продължава към Гърция. Дължината на морската част е около 910 км, а сухопътната – 180 км.

Първата отсечка на газопровода ще доставя газ за турския пазар, а втората – за страните от Южна и Югоизточна Европа. Мощността на всяка отсечка е от около 15,75 млрд. куб м газ годишно. Общата сума за строителството на четирите отсечки се оценява на 11,4 млрд. евро.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички