"Газпром" сваля цените на газа за Източна Европа и България


"Газпром" сваля цените на газа за Източна Европа и България
Снимка: iStock

11209

"Газпром" продължава да изпълнява задълженията си за коригиране на цените на газта за Източна Европа. Това заяви в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността заместник-председателят на Европейската комисия Маргрете Ветагер. "Според последните данни, с които разполагам, "Газпром" продължава да изпълнява задълженията си, и това е хубаво", отбеляза тя. Вестагер добави, че тези задълженията се касаят включително и за предложението за справедливи цени на "синьото гориво" за България, предава руската информационна агенция РБК, цитирана от Агенция "Фокус".

Така Вестагер коментира вероятността за възобновяване на разследването срещу руския газов гигант. По-рано електронното издание Euractiv писа, че българската компания "Булгаргаз" възнамерява да поиска от ЕК да започне отново разследване срещу "Газпром". Позовавайки се на собствени източници, на 3 февруари медията съобщи, че българската компания обмисля да се обърне с молба към ЕК да възобнови антимонополното разследване срещу "Газпром".

В статията като причина се посочва това, че руската компания вероятно не изпълнява задълженията, които е поела в рамките на разрешаването на антимонополния спор с ЕК през май 2018 г. Както пише Euractiv, позовавайки се на данни от Комисията, макар че "Газпром" е започнал да предлага газ на по-изгодни цени за много източноевропейски страни, той не е направил това за България.

През май 2018 г. Европейската комисия приключи антимонополното разследване срещу "Газпром". Това се случи, след като руската компания се ангажира да премахне всякакви ограничения в договорите с вносители, които възпрепятстват препродажбата на руски газ на компании в други страни от ЕС, да осигури свободни потоци на газ към или от изолирани пазари (балтийските страни и България) и да предостави на клиентите механизми за преглед на цените в съответствие с цените на конкурентните пазари на континентална Западна Европа, включително цените на хъбовете за втечнен газ. "Вярваме, че приетите от "Газпром" условия ще създадат конкурентни схеми за ценообразуване", заяви пред РБК Вестагер.

По-рано руският вестник "Комерсант" писа, че "Газпром" може да намали цените на газа за България: вместо да се свързва с цената на петрола, компанията може да използва индексация въз основа на цените на суровините в западноевропейските центрове. Според анализатори след това цената на руския газ за България може да падне с над 50%, до 140 долара за 1000 кубически метра, съобщава изданието. Сега цената без транспорт, акциз и ДДС е 265 долара.

Дейностите на "Газпром" в Европа са във фокуса на вниманието на Европейската комисия от 2011 г., когато Брюксел обвини руския монополист в избягване на конкурси и налагане на завишени цени на източноевропейските страни.

Антитръстовото разследване срещу "Газпром" започна през септември 2011 г., когато представители на ЕК проведоха синхронизирани проверки с изземването на документи в офисите на дъщерните дружества и контрагентите на "Газпром" в европейските страни.

Един от инициаторите на европейското дело на "Газпром" беше Литва, която през януари 2011 г. изпрати жалба до ЕК с искане да разследва възможни злоупотреби с руския газов монопол. През 2017 г. "Газпром" предложи промяна на своята ценова политика и обвързване на цените с цените за източноевропейските газови хъбове.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички