"Майката" на Google създава още две компании


"Майката" на Google създава още две компании
Снимка: Getty Images/Guliver

2805

Компанията собственик на Google – Alphabet заяви, че ще разшири портфолиото си от услуги със създаването на две нови компании. Едната е за автономни дронове за доставка, а другата за интернет мрежа свързвана чрез балони, предава AFP.

Това съобщение означава, че проектът „Loon” за разработване на балони и проектът „Wing” за разработване на дронове ще бъдат отделни компании.

„Wing” и „Loon” бяха част от отдела Х на Alphabet, който е известен със създаването на проекти с потенциално влияние над нови сектори.

„Работата на Х е да създава нови технологии и да строи мостове от идеята до една работеща конструкция”, заяви „капитанът” на отдела Х - Астро Телър.

„Сега основополагащата технология за проектите „Loon” и „Wing” е готова и те са готови да покажат продуктите си пред света”, казва още Телър.

Alphabet и преди е „дипломирала” свои разработки, като проектът „Waymo” за автономен автомобил или изучаващия живота проект „Verily”.

„Wing” произвежда автономно задвижвани дронове за доставки, които целят да намалят използването на изкопаеми горива в условията на трафик в градска среда, както и да помогнат за доставката на провизии и материали в критични условия. Джеймс Бъргес е назначен за управителен директор на компанията.

„Loon” от своя страна строи мрежа от балони, които да пътуват до ръба на атмосферата, за да разширят връзката с интернет в зони, където в момента услугата не се поддържа, както и в райони, засегнати от катаклизми и природни бедствия. Изпълнителен директор на компанията ще бъде Алистър Уестгар.

Междувременно Alphabet държи още скрити козове в ръкава си.

Телър заяви, че благодарение на тези движения, компанията ще може да се концентрира върху нови приключения и продължаващи проекти, включително Google очилата, проекти свързани с роботика, безжично свързване и оптическа връзка.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички