"Работохолизмът ми почти ме уби."


"Работохолизмът ми почти ме уби."
Снимка: iStock/Guliver

5628

"През юли миналата година прекарах два инфаркта. Оказа се, че има сериозна болест на сърцето. Бях в болница три седмици и дори след толкова месеца все още се възстановявам физически и емоционално. Изненадващото беше, че нито един от предупредителните знаци за проблеми със сърцето не беше на лице - не съм с наднормено тегло, не пуша, в семейството няма подобни случаи. Има обаче едно голямо "но". Постоянно съм под стрес заради работата си." Това споделя авторът на Inc Джефри Джеймс в откровен материал, посветен на работохолизма и вредните му ефекти.

В същото време той уточнява, че работи в нормални часове, харесва колегите си и работата си като цяло и печели добре. "На пръв поглед нямаше обективна причина да съм стресиран. Определението за работохолик обаче е човек, който допуска служебните проблеми в мислите си през цялото време, който се тревожи често и за много неща. Така че се оказа, че съм работохолик, без да съм го знаел. И това почти ме уби."

Джеймс обяснява, че няколко от артериите му са били блокирани и е цяло чудо, че е оживял след преживените инфаркти. Тъй като опасността за здравето му не е отминала напълно, той решил да промени начина си на живот - и по специално отношението си към работата.  

"На първо място изоставих нереалистичните цели. Преди се измъчвах страшно, ако не съм постигнал определено нещо. Но това е токсично. За да се чувства удовлетворен, човек трябва да има достижими мечти. Второ, престанах да се старая да съм перфектен. Понякога греша. И това е ОК. Също така спрях да хабя енергия за дребни, незначителни неща и да върша работа, която не ми харесва. Животът е прекалено кратък за това", допълва авторът.

Друга промяна, която направил, е да постави здравето си на първо място като приоритет преди работата. "Все още се чувствам странно. Ако не съм работохолик, ако не се отдавам изцяло на работата, то кой съм аз? Опитвам се да свикна с новото си Аз и междувременно осъзнах какъв късметлия съм да имам хора, които ме обичат и ме подкрепят. Надявам се, че ще се задържа достатъчно дълго наоколо, за да се радвам на този късмет", завършва Джеймс.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички