„Роснефт“ изплати 1,3 млрд. долара от сделката с Иракски Кюрдистан

„Роснефт“ изплати 1,3 млрд. долара от сделката с Иракски Кюрдистан
Източник: Getty Images / Guliver

Руският нефтен гигант „Роснефт“ е изплатил на иракските власти предварително сумата от 1,3 млрд. долара, която е част от договорите помежду им за подялба на продукция от пет нефтени блока.

„В третото тримесечие на 2017 г. компанията направи предварителни плащания в общ размер на 1,3 млрд. долара в рамките на договора за покупка на суров петрол с правителството на Кюрдистан“, се казва в съобщение на „Роснефт“.

По-рано миналия месец руската компания обяви, че е сключила споразумения за пет нефтени блока в региона, който продължава да е в конфликт с централните власти в Багдад заради настояването си за независимост.

По данни на „Роснефт“ резервите в петте блока възлизат на около 670 млн. барела, съобщава БГНЕС.

След като стана ясно сключването на сделката, от иракското министерство на петрола обявиха, че само то или правителството имат правото да договарят инвестиции в енергийния сектор на страната.

В края на септември иракските кюрди приеха на референдум с мнозинство отделянето си в независима държава – решение, което доведе до криза в отношенията с Багдад и предизвика тревоги за доставките на петрол от региона.

В съобщението си от днес руската компания обяви също, че почти е удвоила нетните си приходи за третото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година, което се дължи на увеличените цени на петрола. Нетните приходи от юли до септември възлизаха на 47 млрд. рубли (790 млн. долара), а за същия период на 2016 г. са били 26 млрд. рубли (430 млн. долара).

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.