€650 милиона струва напускането на Лондон на Европейската агенция по лекарствата

€650 милиона струва напускането на Лондон на Европейската агенция по лекарствата
Източник: iStock/Guliver

Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще трябва да плати 500 млн. паунда (650 млн. евро), след като се провали в опита си да анулира договора за офиса си в Лондон.

Институцията, която се мести в Амстердам заради Brexit, е длъжна да плати вноските по 25-годишния договор за наем на сградата в Канари Уорф, постанови британски съд.

Агенцията твърдеше, че предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз е неочаквано събитие, което „възпрепятства” изпълнението на договора ѝ. Върховният съд в Лондон отхвърли тези твърдения, пише Reuters.

„Съдията постанови, че Brexit не представлява случай на възпрепятстване на лизинговия договор на Европейската агенция по лекарствата, а този резултат ще бъде добре дошъл на пазара на недвижими имоти и правни услуги, което води до по-голяма сигурност по отношение на въздействието на Brexit върху договорите“, казва Бен Хатън, адвокат на Clifford Chance, който представлява наемодателя Canary Wharf Group.

Със своите около 900 служители EMA е най-голямата институция на ЕС, засегната от решението на Великобритания да напусне Европейския съюз. Тя заяви, че ще е необходимо известно време за внимателно проучване на последиците от решението.

Макар да зачита решението на Върховния съд, европейската институция отново подчертава, че няма „избор“ освен да трябва да напусне Лондон и смята, че преюдициалното запитване към Съда на Европейския съюз все още е „най-подходящият път напред“.

„Съдебното решение потвърждава възможността на Европейската агенция по лекарствата да преотдаде под наем или да възложи на помещенията в зависимост от съгласието на наемодателя“, се казва в изявление на лекарствения регулатор.

"Агенцията продължава да се доверява на сътрудничеството и добрата воля на Canary Wharf Group за намиране на взаимно задоволително решение преди края на март 2019 г.", посочват от EMA.

Преместването на ЕМА от Лондон в Амстердам предизвика опасения сред фармацевтичните компании, които се страхуват от потенциално нарушаване на регулирането на лекарствата. Промяната ще изисква и значително преразпределение на надзорната работа след загубата на британски експерти от регулаторната система.

През 2017 г. България също кандидатства за нов дом на агенцията, но София изгуби надпреварата с Амстердам.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.