Петролната компания на Венецуела със замразени сметки и в Русия

 Петролната компания на Венецуела със замразени сметки и в Русия
Източник: iStock/Guliver

Рускaтa „Газпромбанк“ реши да замрази сметките на венецуелската държавна петролна компания Petróleos de Venezuela (PDVSA) и да спре сделките с нея, за да не подпадне под санкции от САЩ, съобщава източник от банката пред Reuters.

„Сметките на PDVSA в момента са замразени. Както разбирате, операциите не могат да се извършват”, разкрива източникът. Банката отказва коментар.

Венецуелската компания определи информацията като „фалшива новина“ в профила си в Twitter, но също отказа коментар.

🗣#FakeNews #PDVSA desmiente informaciones mal intencionadas que pretenden confundir al pueblo venezolano, es #FALSO pic.twitter.com/Q6yxwq2Gt4

— PDVSA (@PDVSA) February 17, 2019

PDVSA е разпоредила на клиентите на съвместните ѝ предприятия да депозират приходите си от продажби на петрол в сметки в „Газпромбанк“, за да се измъкне от новите санкции на САЩ, разкри по-рано този месец Reuters, позовавайки се на документи на компанията.

Санкциите, наложени на 28 януари, имат за цел да блокират достъпа на президента Мадуро до приходи от петрол и да подкрепят лидера на опозицията Хуан Гуайдо, който се обяви за временен президент на страната.

„Газпромбанк“ е третата най-голяма банка в Русия по активи, а сред акционерите ѝ е руската държавна газова компания „Газпром“.

Банката поддържа сметки на PDVSA няколко години, а през 2013 г. венецуелската компания получи от нея финансиране в размер на 1 млрд. долара за дъщерната си Petrozamora. Според източника сметките на Petrozamora също са замразени.

Руските компании са затруднено положение, опитвайки се да балансират между политиката на Кремъл за подкрепа на Мадуро и страхът, че може да попаднат под вторични санкции от страна на САЩ, които бще навредят на бизнеса им.

Случилото се е нов сериозен удар за държавната петролна компания на Венецуела, след като през миналата седмица стана ясно, че един от най-големите търговци на суровини - Trafigura също обяви, че слага край на взаимоотношенията си с PDVSA.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.