Унищожават 320 тона смъртоносни колбаси в Германия

 Унищожават 320 тона смъртоносни колбаси в Германия
Източник: Getty Images / Guliver

Германските власти започнаха да унищават 320 тона колбаси и други месни продукти на компанията Wilke Wurstwaren, които по предварителни данни са убили трима души. Правителството е отпуснало около 100 000 евро, съобщи РИА Новости.

В началото на октомври фабриката на Wilke Wurstwaren е спряна от местните правоприлагащи органи; в колбасите са открити бактерии на листериоза - листерии. По-рано Генералната прокуратура в Касел започна наказателно дело по обвинение за убийство поради небрежност срещу ръководството на компанията.

Разследването обяви, че трима души са загинали, а 37 са пострадали в резултат на консумацията на заразени продукти. Ръководителят на Министерството на земеделието Юлия Кльокнер обсъди с представители на федералните провинции въпроса за засилване на контрола върху пазара на храни. Wilke Wurstwaren обяви фалит.

"Процесът на изтегляне ще отнеме 2 седмици, говорим за 320 тона продукти. В работата участват около 20 служители на фабриката, които доброволно помогнаха. Всички опаковани стоки ще бъдат изгорени, а тези, които не са опаковани, ще бъдат прехвърлени за изхвърляне в специални съоръжения за унищожаване на животински продукти. Разходите се оценяват на почти 100 000 евро", каза представителят на областта, който отговаря за спазването на санитарните и ветеринарните стандарти в региона.

Листериозата е инфекциозно заболяване на хора и животни, причинено от патогенни представители на рода Listeria. Характеризира се с поява на инфекция и висока смъртност при новородени и хора с имунодефицити. От най-голямо значение за разпространението на листериозата е способността ѝ да се задържа дълго време в различни хранителни продукти, включително в опаковки, ограничаващи достъпа на кислород.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.