1 млн. чуждестранни работници се готвят да напуснат Великобритания


1 млн. чуждестранни работници се готвят да напуснат Великобритания
Снимка: Getty Images/Guliver

2368

Повече от един милион чужденци, работещи във Великобритания, се готвят да напуснат страната, с което се увеличава безпокойството от изтичане на мозъци.

Проучването на счетоводния гигант Deloitte показва, че 36% от небританските работници, които понастоящем работят в страната, казват, че смятат да напуснат до 2022 г., като 26% планират да предприемат стъпката дори по-рано, до 2020 г., предаде БГНЕС.

Това число представлява 1,2 милиона работни места от 3,4 милиона работници мигранти във Великобритания, което подчертава тежката криза при работните места, пред която е изправена страната след започването на процеса на извличане от Европейския съюз.

Висококвалифицираните работници от държавите-членки на ЕС най-вероятно ще обмислят напускането, като през следващите пет години 47% мислят да предприемат тази стъпка.

За да променят мнението си и да останат, 32% от квалифицираните чуждестранни работници заявяват, че ще трябва да чуят по-положителни изявления от правителството, че те остават добре дошли на Острова.

По-ниски разходи за живот и повече инициативи за подобряване на професионалния и личния живот също ще помогнат, казаха респондентите.

Констатациите вероятно ще увеличат политическия натиск, за да се гарантира, че Brexit ще поддържа достъп до таланти.

Дейвид Спраул, старши партньор и главен изпълнителен директор на Deloitte North West Europe, заяви: "Отвъдморските работници, особено тези от ЕС, ни казват, че е по-вероятно да напуснат Великобритания, отколкото беше преди. Това показва краткосрочен и средносрочен дефицит на хора с умения, който може да бъде удовлетворен отчасти чрез повишаване квалификацията на местната работна сила, но също така ще се възползва от една имиграционна система, съобразена с нуждите на икономиката".

Тереза ​​Май е разработила плановете си да предостави на граждани на ЕС "уреден статут" в Обединеното кралство и правото да останат в страната след Brexit.

Но предложението зависи от това, дали британците в Европа получават еквивалентна сделка, което означава, че европейците в Обединеното кралство все още живеят под сянката на несигурност.

"Несигурността започна да тиктака преди година, по времето, когато станаха известни резултата от референдума за ЕС", каза Ангъс Ноулс-Кътлър, вицепрезидент на Deloitte.

"По време на несигурност, квалифицираните работници са най-бързи да получат своите автобиографии", добави той. "Не е задължително да очаквате всичко най-добро и най-умно да изчакате още няколко години на несигурност."

Според проучването изправени пред потенциалната загуба на толкова много работници мигранти, работодателите ще се борят да запълнят разликата в уменията.

Почти половината от работниците мигранти, които вече се намират в Обединеното кралство, смятат страната за по-малко привлекателна в резултат на Brexit, сочат резултатите от проучването, докато при висококвалифицираните работници се отчита най-голям спад в привлекателността на Великобритания.

Увеличаването на използването на автоматизацията обаче може да бъде един от начините за избягване на дългосрочна липса на квалифицирана работна ръка и представлява "златна възможност", според Deloitte.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички