10 години затвор грозят шефа на Nissan

10 години затвор грозят шефа на Nissan
Източник: Getty Images/Guliver

Ръководителят на японския автомобилен концерн Nissan Карлос Гон е заплашен от 10 години затвор и глоба от почти 89 хиляди долара. Това съобщи агенция Киодо, цитирана от БГНЕС.

Арестуваният за укриване на доходи ръководител на японския автомобилен гигант Nissan Карлос Гон е използвал пари на компанията, за да си купува елитни имоти в чужбина.

С тази информация разполага следствената група на Токийската прокуратура, която води разследването. Според тези данни през 2010 г. Гон е създал офшорна компания в Холандия, която е инвестирала в чужбина. Нейният капитал е бил в размер над 53,3 милиона долара и е бил внесен напълно от Nissan.

Фирмата не се е занимавала с инвестиционна дейност, но е придобила луксозни имоти в Рио де Жанейро и Бейрут. Те са били използвани безвъзмездно от Карлос Гон. За покупката, издръжката и ремонта на тези имоти Nissan е платил почти 18 млн. долара. Детството на Гон е свързано с Рио и Бейрут.

Токийската прокуратура задържа Гон и члена на Борда на директорите на компанията Грег Кели по подозрение, че са нарушавали многократно японското финансово законодателство. По-конкретно, Гон и Кели се подозират, че умишлено са занижавали информацията за техните доходи с цел избягването на плащането на данъци. В периода от 2011 до 2015 г. те са занижили данните за своите доходи с почти 50 милиарда йени /около 446,4 милиона долара по текущия курс/.

От Nissan признаха, че повдигнатите обвинения са правилни и обещаха да уволнят Гон и Кели на предстоящото заседание на Борда на директорите на корпорацията. То ще се състои на 22 ноември.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.