10 години затвор грозят шефа на Nissan


10 години затвор грозят шефа на Nissan
Снимка: Getty Images/Guliver

3475

Ръководителят на японския автомобилен концерн Nissan Карлос Гон е заплашен от 10 години затвор и глоба от почти 89 хиляди долара. Това съобщи агенция Киодо, цитирана от БГНЕС.

Арестуваният за укриване на доходи ръководител на японския автомобилен гигант Nissan Карлос Гон е използвал пари на компанията, за да си купува елитни имоти в чужбина.

С тази информация разполага следствената група на Токийската прокуратура, която води разследването. Според тези данни през 2010 г. Гон е създал офшорна компания в Холандия, която е инвестирала в чужбина. Нейният капитал е бил в размер над 53,3 милиона долара и е бил внесен напълно от Nissan.

Фирмата не се е занимавала с инвестиционна дейност, но е придобила луксозни имоти в Рио де Жанейро и Бейрут. Те са били използвани безвъзмездно от Карлос Гон. За покупката, издръжката и ремонта на тези имоти Nissan е платил почти 18 млн. долара. Детството на Гон е свързано с Рио и Бейрут.

Токийската прокуратура задържа Гон и члена на Борда на директорите на компанията Грег Кели по подозрение, че са нарушавали многократно японското финансово законодателство. По-конкретно, Гон и Кели се подозират, че умишлено са занижавали информацията за техните доходи с цел избягването на плащането на данъци. В периода от 2011 до 2015 г. те са занижили данните за своите доходи с почти 50 милиарда йени /около 446,4 милиона долара по текущия курс/.

От Nissan признаха, че повдигнатите обвинения са правилни и обещаха да уволнят Гон и Кели на предстоящото заседание на Борда на директорите на корпорацията. То ще се състои на 22 ноември.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички