10 храни, от които можете да ядете колкото искате, без да напълнеете

10 храни, от които можете да ядете колкото искате, без да напълнеете
Източник: iStock/Guliver

Не съществуват храни с 0 калории, но пък има такива с високо съдържания на вода и множество фибри, които едовременно са нискокалорични, полезни и засищащи. Ето някои от тях, които спокойно можете да хапвате и в по-големи количества, без да се тревожите за теглото си.

1. Целина. 95% от съдържанието ѝ е вода, богата е на калий и на витамин К. Най-добре е да се хапва прясна.

2. Боровинки. Съдържат повече антиоксиданти от всеки друг плод. Една стандартна порция* съдържа само около 85 калории.

3. Краставици. Добре известно е, че и те са основно вода. Стандартна порция има само 16 калории, а зеленчукът е с много полезни свойства, като не на последно място помага и на очите заради бета каротина.

4. Грейпфрут. В този плод има много фибри, които държат глада надалеч за по-дълго, като стабилизират кръвната захар. В половин грейфрут има само 50 калории. Високото съдържание на витамин С също е голям плюс.

5. Броколи. Изключително полезен зеленчук, който е най-добре да хапвате, приготвен на пара. Само 31 калории на порция и богат набор от витамини - А, С, Е и К.

6. Карфиол. В него има много антиоксиданти и фитохимикали, които помагат в борбата срещу различни болести. Една стандартна порция е едва 25 калории.

7. Къпини. Освен че съдържат витамин С и антиоксиданти, те помагат за доброто храносмилане и ни поддържат енергични. В една порция има около 62 калории.

8. Маруля. И нейните зелени събратя като например айсберг. Не са много богати на протеин, но пък съдържат желязо, витамини А и С и доста малко калории.

9. Портокали. Среден като размер портокал има близо 80 калории. Освен всеизвестното съдържание на витамин С, портокалите са и много полезни за кожата заради колагена.

10. Домати. Ценен източник на калий, фибри, витамини А, С, B2. Един среден домат има едва 25 калории.

"Под стандартна порция за зеленчуците се разбира около 75 грама, а за плодовете - около 150 грама. 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.