10-и сме в ЕС по поскъпване на имотите

10-и сме в ЕС по поскъпване на имотите
Източник: БГНЕС

България е на 10-о място в ЕС по ръст на цените на жилищата през третото тримесечие на годината. Това сочат данни на консултантската компания Knight Frank, цитирани от "Стандарт".

Същата информация ни поставя на 20-а позиция от 55 пазара в цял свят.

От юли до септември в България е отчетен ръст на цените на имотите с 6,5% на годишна база и 2,8% спрямо предходното тримесечие. Това ни поставя в групата на пазарите с умерен ръст на цените до 7-8%. В тази група попадат още Чехия, Холандия, Латвия, Румъния, САЩ, Великобритания и други. 

Най-бързо растящият пазар на жилища в ЕС е Литва с 10% поскъпване на година, но спад с 1,1% за тримесечието. Страната е на пето място в глобалната класация.

Световен лидер по ръст на цените на жилищата за поредно тримесечие остава Турция. Годишният ръст е 13,9%, а за тримесечието – 3,5%. На второ място е Нова Зеландия с увеличение на цените от съответно с 13,5% и 5,8%. Трета е Исландия с ръст от съответно 12,9% и 6%. Топ 10 се допълва от Канада, Литва, Австрия, Чили, Китай, Малта и Швеция.

В дъното на глобалната класация е Украйна с годишен спад на цените на жилищата с почти 10%. На следващите места са Тайван с понижение от 9% за година и 0,4% за тримесечието, и Хонконг с 5,5% годишен спад, но ръст от 4,8% за тримесечието. Топ 10 на най-слабо представящите се пазари се допълва от Сингапур, Кипър, Гърция, Италия, Мароко, Бразилия и Финландия.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.