10 изречения, които добрият оратор никога не трябва да казва


10 изречения, които добрият оратор никога не трябва да казва
Снимка: Thinkstock/ Guliver

5997

Да спечелиш аудиторията по време на презентация е наистина трудно, но да я загубиш като слушател още в първите минути е доста лесно.

Интернет порталът за бизнес новини Business Insider публикува проучване какво трябва да направи един оратор, за да се увери, че няма да загуби аудиторията си. Борис Велтхуйзен ван Зантен, основател на TwitterCounter и The Next Web, споделя кои са изреченията, които никога не трябва да се казват по време на презентация.

1. "С махмурлук съм / Уморен съм".

Всяка една от пет презентации по време на конференции започват с извинения от типа: „Много съм уморен от пътуването си“ или „Те само ме поканиха на гости“, или някое друго неубедително извинение, което публиката не я интересува. Ние, слушателите, просто искаме да видим какво най-добро може да ни покажат. Ако не се чувстваш добре и не можеш да дадеш най-доброто от себе си, по-добре отмени представянето си. Изпий хапче или кафе, за да прогониш умората.

2. „Чувате ли ме? Разбира се, че да!“

По този начин много от хората започват да говорят. Ударят по микрофона три пъти, казват „Всички ли ме чуват“ и след това се усмихват извинително, защото разбират, че всички чуват, но никой не вдига ръка за потвърждение. Това не е отговорност на презентатора, а на хората, които отговарят за звука. Ако вие говорите на микрофона и оставете с впечатлението, че не работи, просто се отпуснете, бройте до три и опитайте отново. Ако и тогава няма звук отидете в края на сцената и помолете модератора да провери проблема. Най-важното е да се усмихвате и да изглеждате спокоен.

3. „Не мога да ви видя, защото лампите са прекалено силни“.

Да, когато сте на сцената светлините са ярки и е трудно да се види публиката. Това не означава, че тя трябва да разбере затова. Просто се взирате в мрака, усмихвате се и действате все едно сте у дома. Чувствайте се свободни да се разходите из публиката, ако искате да я видите отблизо. Не закривайте очите си, а помолете да се намалят светлините в залата. Най-добре още преди събитието се уговорете за осветлението, за да сте подготвени.

4. „Ще се върна към това по-късно“.

Ако аудиторията е нетърпелива и иска да зададе своите въпроси – възползвайте се. Щом някой е достатъчно смел да вдигне ръка и да зададе въпрос, то подканете и останалите да направят същото.

5. „Можете ли да прочетете това?“

Правилото е да се направи размера на шрифта на слайдовете два пъти по-голям от средната възраст на аудиторията. Това означава, че ако в публиката са предимно 40-годишни, то шрифтът трябва да е 80 пункта. По този начин няма да сте в състояние да поберете много текст на един слайд, което е нещо добро и ни води към следващия съвет.

6. „Позволете ми да прочета това на глас за вас“.

Никога, никога, никога не добавяйте много текст в един слайд и не си мислете, че хората ще се съсредоточат да ви слушат. А ако случайно го направите, не си правете труда да го четете на глас.

Най-добрият начин да загубите вниманието от страна на публиката е като прекалите с текста в презентацията. Когато има повече от 4 думи в един слайд, хората започват да четат и спират да слушат. Използвайте само кратки заглавия, които искате публиката да чете. Времето, което трябва да се отдели на един слайд е от 6 до 10 секунди.

7. „Изключете телефоните и лаптопите си!“

Преди няколко години можеше да накарате публиката да изключат своите устройства, сега вече не. Хората записват някои от нещата на таблетите си, проверяват социалните мрежи или играят пасианс. Можете да помолите да намалят звуците на телефоните, но трябва да се уверите, че вашата презентация е толкова вдъхновяваща, че ще ги накара сами да приберат устройствата. Положете повече усилия и привлечете вниманието им!

 8. „ Не е нужно да записвате и да правите снимки, всичко от презентацията ще бъде качено“.

Страхотно е, че ще качите онлайн своята презентация, но ако това е добра презентация, тя няма да съдържа толкова много думи и няма да е от полза на публиката. За много хора писането е начин да се запомни нещо, което не са чували. С една дума, позволете на хората да правят каквото си искат по време на презентацията.

9. „Позволете ми да отговоря на този въпрос“.

Разбира се, че ще е страхотно, ако отговорите на въпроса веднага, но преди това трябва да направите друго. Често въпросът от публиката е ясен за вас, но не и за останалата част от аудиторията. Може да кажете: „Ще повторя въпроса, за да може всички да го чуят“. Повтарянето ще ви остави възможност и да помислите повече над отговора.

10. „Ще говоря малко“.

Това обещание никой не го спазва, а много от презентациите започват по този начин. Публиката не се интересува колко кратка ще е. Те са инвестирали време и искат да бъдат информирани и вдъхновени. Затова кажете: „Това представяне ще промени живота ви“ или „Презентацията по план трябва да е 30 минути, но аз ще я направя 25 минути, така че може да излезем и да пием кафе по-рано от очакваното“.

След това, всичко, което трябва да направите е да спазите обещанието си. Това води и до последната точка -  бонус съвет:

„Нямам време, имам още слайдове за представяне“.

За да не се случва това, трябва да репетирате за презентацията и да се поберете в определеното време.  Още по-добре е да се оставят последните 5 минути свободни, за да може от публиката да зададат своите въпроси. Това ще спечели тяхното уважение и благодарност. Заключение: бъдете подготвени, бъдете себе си и бъдете професионалисти. Публиката ще ви заобича, защото сте се отнесли сериозно и не сте загубили времето им.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички