10 лесни начина да намалите употребата си на пластмаса

10 лесни начина да намалите употребата си на пластмаса
Източник: iStock/Guliver

До 2050 г. в моретата ще има повече пластмасови отпадъци, отколкото риби. Тази прогноза може да звучи мрачно, но за съжаление е реалистична. Освен че е бич за околната среда, употребата на пластмаса изисква и огромни ресурси - за направата на 10 млрд. найлонови торбички например са нужни 12 млн. барела петрол, пише The Guardian.

Всеки от нас може да извърши дребни промени в ежедневието си, чрез които да ограничи своя собствен "пластмасов отпечатък" в света. Ето 10 съвета:

1. Започнете у дома. Направете пластмасов "одит" на домакинството си. Вместо течен сапун в пластмасова опаковка, купувайте си обикновен. Вместо пластмасови клечки за уши, взимайте такива, които могат да се рециклират. Когато пазарувате, избирайте продукти с рециклируеми опаковки.

2. Само в САЩ годишно се изхвърлят 1 млрд. четки за зъби с пластмасови дръжки. Потърсете си четка с бамбукова дръжка - тя се разгражда в природата за около 6 месеца.

3. Носете си платнена торба за многократна употреба, когато пазарувате, и прибирайте продуктите си в нея.

4. Купувайте неща като ориз, боб, ядки насипно и ги слагайте в буркани вкъщи, за да избегнете купуването на продукти в пластмасови опаковки.

5. Дарявайте стари пластмасови играчки, вместо да ги изхвърляте. Когато търсите подарък, насочвайте се към магазините за рециклирани стоки.

6. Кажете "не" на пластмасовите прибори. Ако се налага, носете си метални със себе си.

7. Носете си кафе и чай в собствена чаша, вместо да купувате всеки ден в пластмасова. Това ще се отрази добре и на бюджета ви.

8. Вместо да взимате храна за вкъщи в пластмасова кутия, взимайте я обвита в рециклируемо фолио. Когато това е възможно, разбира се. 

9. Използвайте електрическа самобръсначка, вместо такава с пластмасова дръжка.

10. Напишете лично съобщение до компаниите, произвеждащи продукти с нерециклируеми опаковки, и ги призовете да променят политиката си. Ако достатъчно хора го направят, може и да има ефект!

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.