10 лесни начина да предпазите смартфона си от хакери


10 лесни начина да предпазите смартфона си от хакери
Снимка: iStock

15924

Смартфоните са се превърнали в неизменна част от живота на съвременните хора. Притежателите им разчитат на тях за почти всичко: бизнес, пазаруване, комуникация, развлечения и т.н. 81% от американците имат смартфон и го използват повече от 50 пъти на ден, по данни на Pew Research Center.

Но въпреки че голяма част от ежедневието ни е свързано със смартфоните, много хора не ги използват правилно и пренебрегват сигурността им.

Помислете върху основните предпазни мерки, които дават достъп до телефона ви. За да избегнете кражба на лична информация и пароли, вземете тези 10 лесни предпазни мерки, за да направите мобилното си устройство по-сигурно.

Заключете началния си екран

Звучи елементарно нали? Заключването на началния ви екран е най-очевидното решение за запазване на личната ви информация и може да ви предпази от нежелани любопитни погледи.

"Заключването на екрана ви, когато не го използвате директно, не позволява на всеки, който е наоколо, да получи достъп до съдържанието му. Помислете дали да влезете в настройките и да увеличите дължината на паролата ви до максимално разрешеното, за да направите телефона ви по-труден за хакване, ако някой се опита да пробие защитата", обяснява пред Business Insider Стейси Каприо, създател на маркетингова компания.

Не зареждайте смартфона си на обществени места

Зареждането на телефона ви на обществени устройства за зареждане, каквито има на летища, авто- и жп гари, в търговски центрове, в градския транспорт и др., може да ви изложи на риск от хакерско проникване.

Свързването с обществен порт не само зарежда телефона ви, но и предава данни. Ако зарядното устройство е компрометирано, тогава някой хакер може да получи достъп до вашите имейли, текстови съобщения, снимки и контакти.

"Само като включите телефона си в (компрометиран) контакт или зарядно устройство, вашето устройство вече е заразено и това компрометира всичките ви данни", посочва пред CNN Дрю Паик от фирмата за киберсигурност Authentic8.

Използвайте двуфакторна идентификация

Допълнителните действия могат да изглеждат досадни, но това не важи за двуфакторната идентификация. Тя проверява двойно вашата самоличност, преди да ви позволи да използвате определен акаунт, като имейла си.

Обичайната форма на двуфакторно удостоверяване генерира временен код, който получавате на телефона ви чрез текстово съобщение. Кодът е за еднократна употреба и щом го въведете, получавате достъп до вашия акаунт.

Актуализирайте редовно софтуера на смартфона си

Постоянните известия за актуализации на софтуера и приложенията понякога са страшно досадани, но именно те намаляват шансовете телефона ви да бъде хакнат. "Въпреки че понякога това може да бъде досадно главоболие, то е за ваше добро. Колкото по-дълго използвате телефона си без актуализации, толкова по-дълго вашите данни са изложени на риск от злонамерен софтуер", предупреждава Лиз Хамилтън, директор в Mobile Klinik.

Дръжте изключени Bluetooth и Wi-Fi, когато не ги използвате

Хакването на Bluetooth е често срещан начин да проникнат в личната ви информация. Bluetooth-а на някои смартфони е включен по подразбиране, което спестява едно действие, но може да бъде проблем за сигурността.

"Чрез Bluetooth канал хакери могат да замаскират злонамерено устройство да изглежда като нормално устройство, за да свържете телефона си с него", посочва Сомдип Дей, учен по изкуствен интелект от Университета в Есекс и научноизследователския институт на Samsung във Великобритания.

Проверете двукратно към кои устройства се свързвате, особено когато това не е собственият ви Bluetooth или се свързвате за първи път. "Щом хакерът получи достъп до вашия телефон чрез злонамерено устройство, той може да използва няколко други нарушения на сигурността чрез него", предупреждава Дей.

Спрете да модифицирате или руутвате смартфона ви

Софтуерното модифициране или руутването на вашия смартфон да има редица привлекателни предимства: да персонализирате телефона си, да увеличите живота на батерията или да изтеглите неодобрени приложения. Но помислете внимателно, защото тази практика може да направи устройствата ви по-уязвими.

"Модифицирането на вашия телефон ще осигури по-отворен достъп до него и на хакери, което може да бъде наистина пагубно", предупреждава анализаторът по сигурността Робърт Сицилиано.

Използвайте приложения за защита на обажданията

Приложения като Burner и Firewall защитават от хакери, досадни продавачи и всякакви нежелани събеседници, които се опитват да получат достъп до вашия телефон. Burner скрива реалния ви номер, като вместо него генерира нови телефонни номера, които може да използвате колкото пожелаете, а след това просто да се отървете от тях. Firewall позволява на потребителите на iOS да изпращат нежеланите обаждания направо на гласова поща без нито едно позвъняване.

Съхранявайте паролите в криптирани файлове

"Най-сигурният начин да съхранявате или запазвате чувствителни данни на телефона си е да използвате някаква форма на защитено с парола приложение за съхраняване на данни, като LastPass", препоръчва Дей. "Дори и хакер да попадне на чувствителните данни, те ще бъдат кодирани и биха затруднили проникването му", пояснява той.

Шифровайте "горещите точки", за да не бъдат използвани от други устройства

"Горещите точки" за Wi-Fi улесняват живота ви, като ви предоставят Wi-Fi, където и да отидете. Но могат да ви докарат и големи главоболия, ако не са защитени.

Те могат да позволят на непознати да получат достъп до данни и файлове на вашия телефон, таблет и лаптоп без ваше знание. Защитете се от това, като използвате по-сигурно криптиране или процес на кодиране на съобщение за вашата гореща точка. Това е нужно, тъй като понякога криптирането по подразбиране може да е остаряло или да не е най-сигурното.

За да избегнете този риск, изберете най-сигурното криптиране за горещи точки – Wireless Protected Access 2 (WPA2), който според експерти дава най-добрите възможности за криптиране на данни. Дори интернет потребителите около вас да могат да видят трафика в WPA2 мрежата, той ще бъде защитен с най-новия ключ за криптиране.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79023
  • GBP
    1
    2.28966
  • JPY
    100
    1.20954
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички