10 любопитни факта за Исландия - една от най-щастливите страни в света


10 любопитни факта за Исландия - една от най-щастливите страни в света
Снимка: iStock/Guliver

28364

Исландия е прекрасна малка държава с население от едва 350 000 души. Там няма нужда да заключвате вратата си вечер, защото престъпност почти не съществува. А населението е едно от най-щастливите в световен мащаб. Запознаваме с няколко наистина интересни факта за тази северна страна. 

Исландският език почти не се е променил от XII век насам. Исландците много се гордеят с езика си и се стремят да го запазят чист. Тя нямат никакъв проблем да четат свободно древни текстове.

Исландия има едни от най-прогресивните закони по отношение на равенството. Независимо дали става въпрос за права на малцинствата, равенство между половете, свобода на словото - там нормите са изключително демократични. През 1980 г. Исландия става първата държава в Европа, в която жена е избрана за президент.

Няма частни медицински заведения. Здравеопазването е държавно и много добре развито. На хората просто не им се налага да плащат за здравни услуги.

Образованието е безплатно. Само за университетите има някакви такси, но те са символични. Исландия има най-високото ниво на  грамотност в света.

Всички исландци са включени в обща база данни. Тъй като населението е малко, не е изключено да се окаже, че с гаджето имате роднинска връзка, и много исландци използват базата данни, за да проверяват за това.

Отоплението на 90% от къщите в Исландия е централно и се плаща от държавата.


Исландия няма армия, а полицаите не носят оръжия. Престъпност почти не съществува. Ако някой исландец иска военна кариера, може да се присъедини към норвежката армия.

На исландците им е позволено да кръщават децата си само с определен набор от имена. Има специален комитет, който решава дали дадено име може да влезе в списъка на позволените. Целта на това е да се запази чистотата на местните език и култура, като се ограничи популяризирането на чужди названия.

Много известни филми и сериали са заснети сред красивата природа на Исландия. Някои от примерите са "Игра на тронове", "Междузвездни войни", "Тор", "Интерстелар".

Много исландци вярват в тролове и елфи. Фолклорът е на почит. Според него троловете живеят в големи кръгли камъни. Ако някой исландец види такъв на пътя си, никога не би го преместил, за да не притесни обитателя му. Имало е случаи, в които строителство на пътища се консултира с "експерти по троловете", за да е сигурно, че няма да навреди на тези създания.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички