10% от жалбите в КЗП са свързани с онлайн търговията


10% от жалбите в КЗП са свързани с онлайн търговията
Снимка: iStock/Guliver

2829

Онлайн пазаруването е сред най-големите предизвикателства пред защитата на правата на потребителите. Около 10% от жалбите, подадени в Комисията за защита на потребителите (КЗП) са свързани именно с търговията по интернет. Това стана ясно по време на представяне на резултатите от последното изследване на "Юридически барометър" - гражданска инициатива, която представлява периодично изследване на състоянието и развитието на правния ред в България.

"Хората се оплакват се най много от това, че търговците се опитват да възпрепятстват упражняването на правото на отказ. Знаете, че всички, които пазаруваме в интернет, имаме право в 14-дневен срок да върнем стоката, просто защото тя не ни е харесала", коментира председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

По думите му пред институцията стоят три основни задачи - отношенията търговец-потребител, съотношения между превенция и санкции, както и споделената икономика, и онлайн търговията.

„Вече се говори за „градове на споделената икономика”. От няколко дни функционира едно разширение на социалната мрежа Facebook, посредством което потребителите могат да си продават и купуват стоки, да си предоставят услуги. Извън всякакво съмнение е, че сме в нов етап на отношенията между хората, свързани с потреблението и съответно – с развитието на пазара”, заяви той. 

Според него регулация към момента на тези нови предизвикателства почти няма.

„Винаги когато има нов тип обществени отношения нормативната уредба като че ли в някаква степен догонва и в определен момент достига до адекватното им уреждане, но това предстои. Към момента имаме много повече отворени въпроси, отколкото такива, на които вече е даден отговор, но за мен едно е сигурно – че няма да стане по пътя на забраните. Именно върху това трябва да концентрираме вниманието си всички институции, които имаме отношение към предложенията по усъвършенстване на нормативната уредба”, завърши Маргаритов.

 

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички