10-те града в света, в които е най-скъпо да се нахраниш


10-те града в света, в които е най-скъпо да се нахраниш
Снимка: Thinkstock/Guliver

4484

Храната остава основното перо в бюджета на повечето семейства. Не навсякъде обаче хапването струва еднакво. Това показва и ежегодната класация на The Economist, която подрежда десетте най-скъпи градове за живеене. Под внимание се взима и къде храненето е най-скъпо, като в това оценяване влизат най-различни критерии, в това число и меню от три ястия, хапване във верига за бързо хранене, както и вечеря за четирима в луксозен ресторант. Ето къде бихте пръснали най-много пари за една вечеря:

Хонконг

На номер 10 застава Хонконг, който е определян като един от най-скъпите градове за живеене по света. Вечеря за двама души, състояща се от две ястия, в това число и вино, кафе и бакшиш за келнера, ще ви струва средно около 194 долара.

Осло

Скандинавия е пословично скъпа, особено когато става въпрос за храна. Хапване във верига за бързо хранене, което включва хамбургер и пържени картофки ще ви излезе около 15 долара, докато меню от три ястия в обикновен ресторант ще ви направи с до 90 долара по-бедни.

Мадрид

Испанската столица се нарежда на осмо място в класацията. Ако решите да вечеряте в някои от луксозните испански ресторанти като Diverxo или Club Allard ще трябва да се разделите с най-малко 389 долара.

Санкт Петербург

Седмото място заема вторият по големина град в Русия - Санкт Петербург. И независимо от поевтиняващата рубла ще трябва да вземете повечко пари със себе си, особено ако искате да си хапвате добре. Меню от три ястия за един човек ще ви струва поне 110 долара, докато група от четирима ще трябва да похарчи около 864 долара в някои от по-хубавите ресторанти в града.

Москва

Ако обаче си мислите, че това е всичко, което може да ви предложи Русия се лъжете. Място по-горе е руската столица Москва, където вечеря в ресторант ще ви излезе по-скъпо и от тази в Санкт Петербург. Тук обаче има и добри новини за любителите на храната в заведения за бързо хранене, тъй като тя е относително евтина, в сравнение с други ресторанти и ще ви струва около пет долара.

Женева

Швейцария определено е известна със своите високи цени и ресторантите не правят изключение. Хапване на три ястия в хубав ресторант в града за четирима би струвало около 1478 долара.

Рим

Рим е абсолютно задължителен за всеки гастроном и любител на добрата кухня. Въпреки това обаче ще се наложи да имате голямо портмоне, за да можете да си позволите всички деликатеси, които предлага Вечния град, сложен под номер четири в класацията. Вечеря в италианската столица за четирима, в един от най-добрите ресторанти в града ще струва около 792 долара

Цюрих

Цюрих е дори по-скъп и от Женева. В града под номер три хапване от три ястия в непретенциозен ресторант ще ви излезе 142 долара. Въпреки това си заслужава да бъде посетен, тъй като повечето места за хранене предлагат множество изненади, като една от тях се намира в заведението Parkhuss, където любителите могат да избират между винена селекция от 30 000 бутилки.

Франкфурт

Германия е едно от местата, където можете да хапнете относително евтино, въпреки това вечерите във Франкфурт са относително скъпи, като меню за двама ще струва около 324 долара. По-добре обаче заложете на традиционния брадвурст, който рядко е повече от няколко долара.

Париж

Логично първото място в класацията заема Париж, където се намират някои от най-луксозните и изискани ресторанти в света и затова няма да споменаваме цени.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички