10-те най-големи банкови институции в света притежават активи за 21,4 трлн. долара


10-те най-големи банкови институции в света притежават активи за 21,4 трлн. долара
Снимка: Thinkstock

3274

През тази година се отчитат най-високите темпове на увеличаване на капиталите на едни от най-големите световни централни банки от времето на голямата дългова криза в Европа през 2011 г. досега.

10-те най-големи банкови институции в света днес притежават общо активи на стойност 21,4 трилиона долара, което е увеличение с 10% от края на миналата година досега. Техните комбинирани дружества са нараснали с близо 3% през 2014 г. и 2015 г., пише Bloomberg.

Ускореното увеличение на капитала на централните банки буди множество дебати дали покупките на активи и ниските лихвени проценти не са начин за създаване на икономически балон, особено на пазара на облигациите. Подобни облекчаващи програми, насочени към цените на ценните книжа, стимулират инвестициите и икономическия растеж.

Ръстът на холдингите на централните банки съвпада предимно с възходящата тенденция при цените на акциите и облигациите.

През последното десетилетие Швейцарската национална банка е с най-стабилно увеличение на активите сред институциите с най-голям портфейл – почти осемкратно, измерено в долари. Извън трезорите с най-голям портфейл, банката на Русия отбелязва дори по-агресивно увеличение със своя ръст от 68%.

Централната банка на Япония заедно с Европейската централна банка са разширили своите активи с близо 2,1 трилиона от 31 декември 2015 г. досега. Балансите на Народната банка на Китай и на Федералния резерв на САЩ са спаднали с 2%, докато Швейцарската и Бразилската национални банки са подсилили холдингите си с по над 15%.

Колко точно са 21,4 трилиона долара?

Това са 29% от размера на световната икономика към края на 2015 г., и два пъти повече от размера ѝ в средата на 2008 г., когато фалитът на Lehmon Brothers Holdings предизвика световната финансова криза.

Почти 75% от активите на световните централни банки се управляват от четири основни политики – тези на Китай, САЩ, Япония и еврозоната.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички