10-те най-големи банкови институции в света притежават активи за 21,4 трлн. долара

10-те най-големи банкови институции в света притежават активи за 21,4 трлн. долара
Източник: Thinkstock

През тази година се отчитат най-високите темпове на увеличаване на капиталите на едни от най-големите световни централни банки от времето на голямата дългова криза в Европа през 2011 г. досега.

10-те най-големи банкови институции в света днес притежават общо активи на стойност 21,4 трилиона долара, което е увеличение с 10% от края на миналата година досега. Техните комбинирани дружества са нараснали с близо 3% през 2014 г. и 2015 г., пише Bloomberg.

Ускореното увеличение на капитала на централните банки буди множество дебати дали покупките на активи и ниските лихвени проценти не са начин за създаване на икономически балон, особено на пазара на облигациите. Подобни облекчаващи програми, насочени към цените на ценните книжа, стимулират инвестициите и икономическия растеж.

Ръстът на холдингите на централните банки съвпада предимно с възходящата тенденция при цените на акциите и облигациите.

През последното десетилетие Швейцарската национална банка е с най-стабилно увеличение на активите сред институциите с най-голям портфейл – почти осемкратно, измерено в долари. Извън трезорите с най-голям портфейл, банката на Русия отбелязва дори по-агресивно увеличение със своя ръст от 68%.

Централната банка на Япония заедно с Европейската централна банка са разширили своите активи с близо 2,1 трилиона от 31 декември 2015 г. досега. Балансите на Народната банка на Китай и на Федералния резерв на САЩ са спаднали с 2%, докато Швейцарската и Бразилската национални банки са подсилили холдингите си с по над 15%.

Колко точно са 21,4 трилиона долара?

Това са 29% от размера на световната икономика към края на 2015 г., и два пъти повече от размера ѝ в средата на 2008 г., когато фалитът на Lehmon Brothers Holdings предизвика световната финансова криза.

Почти 75% от активите на световните централни банки се управляват от четири основни политики – тези на Китай, САЩ, Япония и еврозоната.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.