113 общини ще ползват ваучери за безплатен бърз интернет


113 общини ще ползват ваучери за безплатен бърз интернет
Снимка: iStock/Guliver

3248

Сто и тринадесет български общини ще получат ваучери от Европейската комисия за безплатен интернет на обществени места по инициативата WiFi4EU. Общо 215 представители на местните власти успешно подадоха кандидатурите си в обявения през ноември конкурс, съобщиха от транспортното министерство.

Класираните победители от България са успели да кандидатстват в първите 10 секунди от отварянето на конкурса и са се преборили с конкуренцията на останалите почти 20 хил. кандидати. Основният принцип за избор на победителите е „пръв кандидатствал – пръв спечелил“.

Българските общини ще получат финансиране в размер на 1,69 млн. евро, което представлява приблизително 4,04% от общия бюджет на конкурса. Европейската комисия е подготвила и списък с резервни общини, които ще получат ваучер в случай на оттегляне на някоя община.

До края на 2018 г. се очаква победителите да подпишат споразумение с Комисията за получаване на ваучери. До 18 месеца след това местните власти трябва да изберат инсталационна компания, която да изгради избраните точки за достъп до високоскоростен интернет.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) е уведомила всички победители в конкурса и им е изпратила проект на Споразумение за предоставяне на ваучер с Комисията. Списъкът с всички печеливши български общини е публикуван на страницата на МТИТС.

МТИТС ще продължава да оказва съдействие както на общините, които са спечелили в отминалия конкурс, така и на тези, които ще участват в следващите конкурси, предстоящи до 2020 г., допълниха от министерството.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички