1,2 млн. жилища у нас стоят празни - какви са причините?

1,2 млн. жилища у нас стоят празни - какви са причините?
Източник: БГНЕС

Две са фундаменталните икономически причини за пустеещите жилища в България. Едната е, че строителството продължава, а населението намалява. Това заяви Георги Павлов, изпълнителен директор на фирма за недвижими имоти.

"Втората страна на въпроса е данъчната политика. Имаме високи данъци при продажба и много ниски данъци при държане на имота. Държавата ти казва: "Много е скъпо да продадеш, но е много евтино да държиш един имот", поясни той пред Нова телевизия.

"След комунизма изразът на свободата беше да си имаш къща или апартамент. По психологически и финансови причини се свръхинвестира в строителство. Обществото, макар и замогнало се, продължава да е по-традиционно", коментира на свой ред социалният антрополог Харалан Александров.

Той поясни, че в нашата народопсихология продължава да е застъпен фамилизмът, който предполага, че децата живеят с родителите си и стават автономни, чак когато техните им купят жилище.

По данни на Регионалното министерство 1,2 милион жилища в България пустеят. В същото време по-голямата част от младите семейства не могат да си позволят собствен дом. Властите вече работят по нови мерки срещу обезлюдяването на жилища.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.