12 признака, че имате ужасен шеф


12 признака, че имате ужасен шеф
Снимка: Thinsktock/ Guliver

2778

Лошият началник може да има негативно влияние не само върху кариерата ви, а и върху целия ви живот. Какво обаче прави един шеф лош? Мненията са субективни, но все пак има някои универсални характеристики, пише Business Insider. Ето кои са те:

1. Не признава грешките си

Една от най-големите услуги, които можете да направите на колегите си, е да се научите да признавате грешките си. Ако работодателят ви отказва да го прави, значи не е склонен да напусне зоната си на комфорт заради вас.

2. Дава прекалено много обещания

Подобни работодатели не са никак надеждни. Може да са ви обещали цял куп повишения, допълнителни отговорности или по-голяма заплата, но в крайна сметка да се сблъсквате само с мълчание. Опитайте да се доберете до истината чрез имейли, ако комуникацията лице в лице не дава резултат. Ако не научите нищо и по електронната поща, имайте едно наум.

3. Очаква да сте като него

Повечето хора харесват себеподобните си, но добрите работодатели знаят, че различните характери обогатяват екипа. Ако шефът ви непрекъснато се опитва да проектира себе си върху всичко, което правите, опитайте да последвате 1-2 от предложенията му и да му благодарите за останалите. Останете верни на себе си, но и му покажете, че цените съветите му.

4. Има навик да ви търси, докато сте в отпуск

Работите съвестно, за да си заслужите дълъг отпуск, но работодателят ви не спира да ви търси дори тогава. За да не допускате това да се случва, трябва още от рано да поставите граници в общуването си.

5. Не иска да чуе гледната ви точка

Инатите сред работодателите се срещат толкова често, колкото и поръчките за кафе в офиса. Но има тънка граница между това, да изглеждате непокорни, и да защитавате тезата си. Ако шефът ви може да извлече някаква полза от мнението ви, имате шанс да промените поведението му.

6. Има си любимци

Това пречи на способността му да забелязва и оценява вашите умения и приноса ви към компанията, както и да ви третира справедливо.

7. Обвинява вас за грешките си, но не благодари за успехите ви

Случва ли се ръководителят ви да ви унижава пред колегите? Ако дори веднъж позволите това да му се размине, той ще продължи да го прави. Добрите шефове знаят, че неудобните разговори със служители се водят насаме.

8. Не ви дава възможност за развитие

Малко нещата в службата са по-вбесяващи от това, да получавате все същите отговорности и да нямате шанс да израствате, особено след като сте проявили интерес да разширите приноса си.

9. Никога не обсъжда бъдещето ви с вас

Рядко ли дискутирате своите бъдещи професионални планове с работодателя си? Добрите мениджъри обсъждат възможностите за дългосрочно развитие в компанията, при това не само когато е време да оценят качеството ви на работа.

10. Твърде избухлив е

Никой не трябва да става жертва на неконтролируем началник. Ако сте попадали в много такива ситуации, по-добре си търсете друго работно място.

11. Действа под влиянието на безпричинен страх

Ако шефът ви се държи все едно светът ще свърши, страхът му обхваща целия офис и пречи на концентрацията. Опитайте да влезете в ролята на извор на рационална мисъл, посочвайки позитивните страни във всяка ситуация, подкрепени от реални факти.

12. Лъже

Такива работодатели са крайно ненадеждни. При тях липсва стабилна основа за изграждане на продуктивни взаимоотношения. Те се оправдават с това, че другите вярват на лъжите им, прехвърлят вината на околните или използват лъжите, за да крият гафовете си.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички