120 000 българи ще пътуват за почивните дни през май


120 000 българи ще пътуват за почивните дни през май
Снимка: БГНЕС

2763

120 хил. българи се очаква да слеят предстоящите почивни дни между 1-ви и 6-ти май. Основно те пътуват в страната, като ходят при близки, роднини и приятели. Това каза Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма.

По думите му част от хората, които имат имоти за летни почивки, използват времето да ги подготвят за предстоящите ваканции. По данни на института общо около 540 хил. пътувания ще има по двата празника в началото на следващия месец. Голяма част от тях ще са насочени към различни краища на страната. Някои от пътуващите ще се насочат към Черноморието, защото вече се видя, че курортите работят успешно, обясни Драганов. Други ще използват множеството къщи за гости и семейни хотели навсякъде в страната. По думите на експерта интерес ще има и към градчета в Стара планира, Родопите, Рила и Пирин. Освен това натоварване ще има и в планинските курорти, както и на местата, които предлагат балнео, спа и уелнес.

Много пътувания ще има и към местата, където има закупен втори дом - къщи, апартаменти и вили, посочи още Драганов пред "Монитор". И поясни, че хората обикновено използват този период за „размразяването им“, т.е за подготовката за ползване през лятото.

И в първите почивни дни от май ще има много българи, които ще предпочетат пътуване зад граница. Очаква се хората, които ще отидат в чужбина за почивните дни по 1-ви май и Гергьовден, да са 170 хил. Най-голяма ще е групата, което ще се насочи към южната ни съседка Гърция, като хората, които ще се отправят натам, са приблизително 75 хил. Пътувания ще има и към другите ни съседки, като към Сърбия се очаква те да са близо 14 хил., а към Македония – 6000. Трафик се планира да има и към Румъния и други европейски страни.

Независимо че празниците в началото на май са български, ще има и много чужденци, които ще дойдат у нас, каза Драганов. Според него първите седмици на месеца ще са много натоварени, още повече, че започват пристиганията на чужденци до морските ни летища

Варна и Бургас. Той посочи още, че предстоят откривания на нови редовни линии към тях, както ще започне изпълнението на чартърните полети. По думите му ще има и много интензивен културен туризъм в градска-историческа среда във Варна и Бургас, а не само в София и Пловдив. Експертът посочи, че тази година за първи път ще има изравняване на обемите от посетители, които ще идват с цел масовия летен туризъм и културния в градска среда.

През май ще има и интензивни съботно-неделни пътувания. Прогнозите са между 160-180 хил. пътувания да има през всеки уикенд, при това без да има празници около него. Очакванията са тази натовареност да продължи и през цялото лято.

 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички