1,3 млрд. лева ще бъдат отпуснати за строежа на "Хемус"


1,3 млрд. лева ще бъдат отпуснати за строежа на "Хемус"
Снимка: БГНЕС

3124

1 349 856 000 лв. ще бъдат отпуснати за изграждане на магистрала „Хемус“. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която представи по време на седмичното правителствено заседание проектът на постановление за допълнителни разходи по бюджета на МРРБ за 2018 г. за изграждане на автомагистрала „Хемус“, предаде „Фокус“.

„С проекта е предвидено да се отпуснат допълнителни средства в размер на 1 349 856 000 по бюджета на министерството на МРРБ за 2018 година, респективно на Агенция „Пътна инфраструктура“. Те се осигуряват за сметка на предвидените средства от централния бюджет чрез преструктуриране на разходи и трансфери и ще се използват за изграждане на 134,2 км от автомагистрала „Хемус“ между Боаза и път I-5 Русе-Велико Търново“, обясни министър Аврамова.

По думите ѝ средствата ще бъдат използвани за изграждане на участък, който е от изключително важен държавен и обществен интерес за развитието на пътната инфраструктура в Северна България.

„С построяването на отсечката на автомагистрала „Хемус“ ще се повиши както безопасността на движението, така и ще се постигне максимална скорост“, допълни тя. Министър Аврамова припомни, че общата дължина на АМ „Хемус“ от София до Варна е 420 км, от които са изградени 170.

По думите ѝ в момента се строят 26 км от автомагистралата - отсечката Ябланица-Боаза – 9,3 км и Буховци – Белокопитово – 16,32 км. „Цялостното изграждане на автомагистрала „Хемус“ е основен приоритет в работата на правителството. Благодаря от името на МРРБ на премиера и на Министерството на финансите в лицето на финансовия министър. За нас е изключително важно осигуряването на тези средства за изграждането на магистралата за Северна България“, каза още министър Аврамова.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички