1/3 от икономическия растеж идва от държавни харчове


1/3 от икономическия растеж идва от държавни харчове
Снимка: iStock/Guliver

2837

Над 1/3 от очаквания икономически растеж за тази година ще се дължи на разходите, които ще направи държавата. След като COVID-19 пандемията сви българската икономика с 4.2% през миналата година, през настоящата 2021 година се очаква ръст в брутния вътрешен продукт на страната в размер на 2.7%. Близо 1 процентен пункт от растежа ще се дължи на правителственото потребление, сочи заложена прогноза в Конвергентната програма на България, публикувана на сайта на Министерство на финансите.

Правителственото потребление включва всички разходи и инвестиции на държавата. Прогнозата е логична, тъй като в условия на криза потреблението на граждани и бизнес се свива, превръщайки правителствените харчове в основен компонент, който дърпа ръстта на БВП. През следващата 2022 година се очаква потреблението на домакинствата и инвестициите да започнат отново да допринасят за засилването на икономическия растеж, става ясно от документа.

През настоящата 2021 година се очаква потреблението на домакинствата да нарасне с 2% през настоящата година, за което ще спомогне увеличението в заетостта. Спадът на инвестициите ще продължи и през 2021 г., но с по-бавен темп. Частните инвестиции са компонентът, който ще се възстановява най-бавно от кризата, предизвикана от COVID-19, поради все още несигурната икономическа среда. Ще успее ли България да приеме еврото през 2024 г.?

Повишението във външното търсене ще помогне на българския износ, като се очаква ръст от 4.1% през тази година, което ще върне износа близко до предкризисните нива. Възстановяването на услугите ще е по-плавно, предопределено от много по-бавното възобновяване на международните пътувания. Приносът на нетния износ към растежа на БВП ще е положителен.

Растежът на БВП ще се увеличи до 3.6% през 2022 г. Ускорението ще е движено от потреблението на домакинствата и инвестициите, сочи прогнозата. Повишеното доверие сред потребителите и нарастването на доходите ще доведат до растеж на частното потребление от 3.8%. Очаква се и частната инвестиционна активност да започне да се възстановява и инвестициите в икономиката да се увеличат с 3%. В същото време, поради предприемане на консолидационни мерки, не се очаква публичното потребление да допринесе за растежа на БВП. Общият растеж на износа ще се ускори. Основен принос ще имат услугите, поради очакваното нарастване на чуждестранните туристи. Износът на стоки ще запази темпа си на повишение, подпомогнат от продължаващото възстановяване в ЕС и основни търговски партньори. Приносът на нетния износ към БВП отново ще е положителен. ООН прогнозира 4,7% ръст на световната икономика тази година

През 2023 и 2024 г. растежът на икономиката ще се забави, съответно до 3.4 и 2.7%. Износът ще има по-нисък принос и през двете години, поради забавянето във външното търсене. През 2023 г. фактор с еднократен характер ще повиши по-съществено както публичните инвестиции, така и вноса.

През 2021 г. се очаква бюджетното салдо да излезе на дефицит в размер на 5.6% от брутния вътрешен продукт (БВП). В средносрочен план дефицитът ще намалее до 2.7% от БВП за 2022 г. и 3.1% за 2023 г.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички