13 търговци на ток дължат пари на НЕК


13 търговци на ток дължат пари на НЕК
Снимка: Getty Images / Guliver

2701

Националната електрическа компания (НЕК) чака да получи пари от 13 търговци на ток, които вече са просрочили своите задължения.

Справката бе публикувана вчера от компанията, но от списъка не става ясно кой колко дължи и точно от кога са тези борчове. Някои от фирмите са част от "постоянното присъствие" в черния списък на длъжниците. Четири от дружествата - "Тошел 92", "Ар си пауър енерджи", "Кей ар джи" и "Фючър енерджи", вече са отстранени от енергийния пазар, пише в. "Сега".

Последната компания бе сред кандидатите за покупката на ЧЕЗ. Именно "Фючър енерджи" заедно с индийски партньор подаде най-високата оферта за закупуване на активите на ЧЕЗ-България. В последния момент обаче компанията изненадващо изпадна в неплатежоспособност.

Сред големите длъжници на НЕК е и държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". Отчетът за третото тримесечие на годината показва, че дългосрочните задължения на компанията към т.нар. свързани лица са за около 196 млн. лв., което е ръст в сравнение с година по-рано. Тогава тецът е дължал на свързани лица 181 млн. лв.

Фактът, че НЕК не успява да си събере просрочията от търговците на ток, е проблем, защото така и самата тя изпада в затруднение, когато трябва да плаща на производителите. Към края на септември дългосрочните задължения на НЕК растат до над 3.02 млрд. лв. спрямо 2.93 млрд. лв. година по-рано, показва справка в отчета на компанията. До септември НЕК отчита загуба от около 90.9 млн. лв. - намаление с 63.3 млн. лв. спрямо същия период на 2016 г., когато компанията бе на минус от 154.8 млн. лв.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички