133 млн. лева ще струва строежа на още 16 км от АМ "Хемус"


133 млн. лева ще струва строежа на още 16 км от АМ "Хемус"
Снимка: БГНЕС

2466

Агенция "Пътна инфраструктура" стартира тръжната процедура за технически проект и строителството на 16,3 км от магистрала "Хемус". Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Става дума за участъка от пътен възел "Белокопитово" до пътен възел "Буховци" в посока Търговище. Индикативната стойност на обществената поръчка е 133 млн. лв. без ДДС. Оферти ще се чакат до 10 октомври, а срокът за изпълнение на проекта ще е почти три години.

Бъдещата отсечка от аутобана ще е с по две ленти за движение в посока, две ленти за спиране, средна разделителна ивица, водещи ивици и банкети. Предвидено е изграждането на 6 виадукта, на мост и 11 пресичания със селскостопански пътища.

Това е втората тръжна процедура за строителството на участък от АМ „Хемус“, която агенцията стартира за по-малко от 2 месеца. На 7 юли бе обявена обществената поръчка за проектирането и изграждането на близо 10 км от "Хемус" - между Ябланица и Боаза в посока Велико Търново.

За строителството й кандидатстват 11 компании.

В края на юли бе открита и тръжна процедура за проектирането на 50 км от автомагистралата в участъка от Боаза до разклона между Плевен и Ловеч.

Припомняме, че в края на миналата година се оказа, че строителството на участъка на АМ „Хемус“ след Ябланица може да струва на държавата повече от очакваното. Проектът за първия етап от продължението на магистралата беше за около 60 км след Ябланица до разклона с пътя Плевен - Ловеч. Този етап е разделен на две отсечки (лот 1 и лот 2), а държавната прогноза беше двете да струват 434 млн. лева, но се оказа, че сумата щеше да скочи до почти 800 млн. лева. Причината - в първоначалния индикативен проект не били предвидени определени структурни промени като виадукти, обясни преди време регионалният министър Лиляна Павлова.

Проектът за 60-те километра беше спечелен от фирми, считани за приближени до Делян Пеевски и Валентин Златев, които не бяха предложили най-ниската цена като оферта. Ставаше въпрос за ПСТ Груп и "Джи Пи Груп" ООД. ПСТ Груп участва и сега, а сред кандидатите за почти 10-те километра между Ябланица и Боаза личи името на "ХВП Ябланица" ДЗЗД, в което членуват "Хидрострой" и "Водстрой". "Водстрой" също беше свързвана с Пеевски, но фирмата беше купена от "Хидрострой", а в началото на юни КЗК одобри сделката.

Спечеленият търг за 60-те километра беше спрян от премиера Бойко БорисовМРРБ обясни, че спирането е заради невъзможност да бъдат осигурени пари по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020“ (ОПТТИ). В крайна сметка нямаше никакви наложени наказания относно търга.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички