14 дни за размисъл преди подписване на договор за ипотечен кредит


14 дни за размисъл преди подписване на договор за ипотечен кредит
Снимка: БГНЕС

7404

С 14-дневен срок за размисъл ще разполагат потребителите, които планират да теглят кредит за закупуване на недвижими имоти. Всяка една кредитна институция ще е задължена по закон да обяснява на гражданите всички уловки, които се крият в договора за креди, който те планират да подпишат. След това човекът, който иска да изтегли ипотечен кредит ще разполага с 14 днди за размисъл, дали да подпише или не, считано от датата на срещата с кредитната институция. Това са част от промените заложени в Закона за кредитите за недвижими имоти, които бяха приети от депутатите на второ четене днес.

Законопроектът бе внесен от Министерския съвет през февруари и бе приет на първо четене през март. Решението беше взето с 69 гласа "за" и 6 "въздържал се". Според вносителите чрез тези промени се въвеждат евроизисквания, които целят да направят пазара на ипотечни кредити у нас по-прозрачен, по-ефикасен и по-конкурентен и в същото време да са по-защитени потребителите, кредиторите и кредитните посредници.

Според новите текстове ако решим да си купуваме собствено жилище, банката, фирмата за бърз кредит или кредитният посредник трябва да ни обяснят всички уловки. Това означава, че ще трябва да се посочва какво означава всяка една цифра. А именно – за какъв размер на кредита става въпрос, при какъв годишен процент на разходите (ГПР) са конкретните сметки и за колко години, както и колко ще плаща клиентът – всеки месец и общо за целия срок на договора. Дори ще трябва да ни предупреждават, ако има валутен риск. Новият закон забранява използването на дребен шрифт в рекламите и договорите за ипотечни кредити. Задължителните елементи, които са общо 10 на брой, ще трябва да са изписани с абсолютно еднакъв шрифт, не по-малък от размер 12.

Друг основен момент в закона е, че кредиторът трябва да оцени кредитоспособността на потребителя, преди да му отправи предложение. Заемите ще се дават само ако получателите им са достатъчно надеждни. Целта е банките да правят по-отговорни оценки на финансовите възможности на клиенти си и да предотвратяват случаите на свръхзадлъжнялост сред кредитополучателите.

Запазва се и забраната за събиране на такси за усвояване и управление на кредита, както и за събиране на няколко такси за едно и също нещо.

Новата промяна, която въвеждат депутатите, е, че потребителят, ипотекираният длъжник или поръчителят ще имат право да получат информация за договора копия от него или извлечение по сметка под формата на погасителен план за извършените и предстоящите плащания. Чрез новата разпоредба банката ще има право да се свърже с длъжника или неговия поръчител, ако кредиторът установи, че има затруднения при погасяването на кредита. Предвиден е и текст, с който кредиторите ще са длъжни да уведомяват клиентите си със заеми в чужда валута, ако поради промени в курса погасителната вноска скочи с над 20%.         

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички