1/4 от покупките на имоти в София са с цел инвестиция


1/4 от покупките на имоти в София са с цел инвестиция
Снимка: БГНЕС

4911

Близо една седма от населението на София активно се интересува от имотния пазар. 7,8% от хората възнамеряват да се включат в него до две години.

Една четвърт от покупките на пазара ще се осъществят с цел инвестиция, показва проучване на агенцията Antre, проведено сред 1625 потребители.

Този факт би трябвало да доведе и до евентуално повишаване на броя на предлаганите имоти под наем в бъдеще. 44% от инвеститорите търсят двустаен апартамент в районите „Младост“, „Изток“, „Лозенец“, „Витоша“ и Център. Същевременно една пета от потребителите реализирали инвестиция, биха искали да излязат от вложението си след първата година.

Проучването сочи още, че 40% от потребителите с интерес към имотния пазар изчакват подходящ момент за включване в него. Една от основните причини е разминаването в очакванията относно ценовите равнища. Това проличава от бюджетите на активните купувачи спрямо този на изчакващите. Първата група е готова да отдели с около 20 хил. евро повече в сравнение с втората, като диапазоните варират съответно от 50 хил. до 110 хил. евро и от 30 хил. до 90 хил.евро. При купувачите на жилище за лично ползване най-атрактивни са кварталите „Гео Милев“, „Младост“, „Изток“, „Гоце Делчев“ и „Дианабад".

През следващите години се очаква активизиране на продавачите от вторичния пазар най-вече с имоти в кварталите „Дружба“, „Младост“ и централните райони на София.

За пазара на наеми се очаква задържане на наемните нива от порядъка на 300-400 евро за жилища до 80 кв.м.

Прогнозите са динамиката на пазара да се запази поне до 2020 г. като дори постигне ръст с около 15%, в случай че се запази тенденцията за ръст на населението, спад на безработицата, ръст на заетостта и задържане на лихвените нива по кредитите, показват данните.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички