140 000 румънци искат да останат на Острова след Brexit

140 000 румънци искат да останат на Острова след Brexit
Източник: iStock/Guliver

Над 140 000 румънци, които живеят и работят в Обединеното кралство, вече са кандидатствали в Европейската схема за установяване, за да могат да останат във Великобритания дори и след твърд Brexit. Това посочва британското посолство в Букурещ в публикация във Facebook.

Над 410 000 румънци са живели във Великобритания през 2017 г., което е втората най-голяма общност от мигранти от ЕС в страната, след поляците, според официални данни.

По-специално, румънските студенти във Великобритания, включително тези, чиито курсове започват този семестър, също трябва да се възползват от възможността да се регистрират за предварително установен или установен статут, се казва в публикацията на британското посолство.

Гражданите на ЕС, които пристигат във Великобритания след 31 октомври 2019 г., няма да могат да кандидатстват по тази схема в случай на твърд Brexit, съгласно действащите разпоредби.

Британското правителство обаче обмисля да предостави на всички граждани на ЕС, влизащи във Великобритания между планираната дата за Brexit (31 октомври 2019 г.) и края на 2020 г., тригодишно право да останат, според Euronews.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.