1.5 млрд. евро глоба за Google заради злоупотреба с реклами

1.5 млрд. евро глоба за Google заради злоупотреба с реклами
Източник: Getty Images/Guliver

Европейската комисия глоби Google с 1.49 млрд. евро, защото е блокирала рекламите на свои конкуренти в търсачката си, съобщават от пресслужбата на Комисията. Това е третата глоба на ЕС за гиганта в последните две години.

Google е глобена заради незаконна злоупотреба с господстващо положение, свързано с рекламното ѝ посредничество при онлайн търсене.

Нарушението е продължило повече от 10 години и е отказало други компании да се конкурират с технологичния гигант и да въвеждат иновации, лишавайки потребителите от ползите на подобна конкуренция, обясни еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Разследването срещу Google започна през 2016 г., а технологичният гигант беше обвинен, че е забранил на трети страни да ползват приложението AdSense за показване на реклами от конкуренти на Google.

Google отговори, като промени контактите си в AdSense и добави множество компании като трети страни, давайки им повече пространство за показване на конкурентни реклами.

Компанията майка на Google – Alphabet печели огромни суми от реклама, като приходите за 2018 г. без данъците, възлизат на 30.7 млрд. долара - 2 пъти и половина повече от спечелените през 2017 г. 12.66 млрд. долара.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.