15% от играчките на българския пазар са опасни


15% от играчките на българския пазар са опасни
Снимка: iStock/Guliver

2632

Над 90% от играчките у нас, а и в цяла Европа, идват от Китай. Последното проучване на пазара на играчки у нас показа, че 15% от тях са опасни и носят риск за здравето и живота на децата.

При избора на играчка за дете е важно да пазаруваме от специализирани магазини и сайтове, да прочетем внимателно етикета и инструкциите за използване.

Важно е също да избираме играчки, подходящи за съответната възраст на детето. На етикета задължително трябва да е отбелязано за каква възраст е подходящ продуктът. Не купувайте играчки с малки части, за деца под 3-годишна възраст.

За играчките, които трябва да се сглобяват, трябва внимателно да се следват инструкциите. Каквито и да са играчките, дръжте под око децата, докато играят.

Не всички играчки от Китай са опасни, коментира Теменужка Грънчарова от Държавната агенция за метрология и технически надзор пред bTV. От пазара се изтеглят и продуктите, които на пръв поглед не са опасни за децата, но нямат никакви етикети – информация от какво са направени, знак дали са подходящи за деца под 3-годишна възраст, обясни експертът.

Меките играчки например трябва да имат етикет за поддържане на хигиената – как да се почистват. 

Играчките могат да са опасни и с друго – да шпионират децата ни. Подобни кукли и роботи предизвикаха скандал в Германия и Норвегия и вече са забранени от германския регулатор. Идеята на тези играчки е детето да може да разговоря с тях, но целия разговор се записва и информацията се предава към дружеството в САЩ, което е разработило технологията, обясни Деян Петров от асоциацията „Активни потребители”.

Информацията се продавала на дружества, с които производителите имат договори. Куклите се използват и за рекламира на хранителни продукти.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички